Huisartsen Teun van de Ven, Emy Bunthof en Milou Schulten van huisartsenpraktijk Aarle-Rixtel.
Huisartsen Teun van de Ven, Emy Bunthof en Milou Schulten van huisartsenpraktijk Aarle-Rixtel. Foto: Joost Duppen

Patiënten meer informeren en zelfredzaam maken met thuisarts.nl

Medisch & Gezondheid

Laarbeek - Je zit thuis en hebt last van je keel, jeukende huid, of je enkel doet pijn. Bel je dan direct de dokter? Huisartsen willen graag iedereen met een hulpvraag helpen, maar door de toenemende vraag is de druk op huisartsen ook steeds groter. Huisartsen willen er dan ook alles aan doen om patiënten meer te informeren en zelfredzaam te maken. De site thuisarts.nl is hier een goed voorbeeld van.

Met deze site, die opgezet is door artsen willen ze betrouwbare informatie geven over ziekte en gezondheid. Een andere site waar je op kunt kijken is: moetiknaardedokter.nl. Zeker nu huisartsen en in het weekend huisartsenposten worden overspoeld met vragen, kan een blik op een van de sites al uitkomst bieden. Dit wil niet zeggen dat huisartsen weglopen van hun verantwoordelijk, want bij spoedeisende vragen helpen ze patiënten natuurlijk altijd. 

Maar wat moet je bijvoorbeeld doen als je een tekenbeet hebt opgelopen. De site thuisarts.nl geeft dan het volgende advies: verwijder teken zo snel mogelijk met een puntig pincet (of tekentang). Maak het wondje daarna schoon met alcohol. Neem contact op met de huisarts in de volgende gevallen: als het niet lukt de teek te verwijderen; als de teek misschien langer dan 24 uur in uw huid heeft gezeten; als na enkele dagen tot weken een verkleuring of rode vlek rond de tekenbeet ontstaat; als u op een andere plek van uw lichaam een verkleuring of rode vlek ontdekt; als u na dagen tot maanden griepachtige klachten krijgt, gewrichtsklachten, uitstralende pijn of minder kracht.

Een voorbeeld van hoe mensen beter geïnformeerd kunnen worden en mensen zelfredzaam gemaakt kunnen worden. Een ander voorbeeld is het gebruik van zonnebrandcreme. Zeker in de vakantie-periode heel belangrijk. Uw huid kan verbranden als er te veel zonlicht op komt. Hoe snel uw huid verbrandt, hangt af van uw huidtype. Bescherm uw huid tegen zonverbranding, door u goed in te smeren. Ga meteen uit de zon als u merkt dat uw huid verbrandt. U kunt de huid koelen met natte doeken, dat helpt tegen de pijn. Blijf in ieder geval drie dagen uit de zon om uw huid beter te laten worden. Bel direct uw huisarts als uw huid is verbrand en 1 of meer van de volgende dingen voor u kloppen: Een groot deel van uw huid is verbrand en dik geworden bij de verbranding. U krijgt veel blaren. U voelt zich ziek of u heeft 1 of meer van de volgende klachten: U heeft koude rillingen. U heeft koorts. U bent misselijk. U moet overgeven. U heeft hoofdpijn. U voelt uw hart sneller kloppen.

Kijk voor meer informatie op thuisarts.nl of moetiknaardedokter.nl