Roel van Eijndhoven en Lambert Sanders
Roel van Eijndhoven en Lambert Sanders

Afscheidsranja voor Roel en Lambert

Human Interest

Mariahout - Jarenlang waren Roel van Eijndhoven en Lambert Sanders vaste krachten achter het ranjateam van kindervakantieweek Mariahout. Afgelopen periode besloten ze te stoppen en hun schenkkannen aan andere vrijwilligers over te dragen. Kindervakantieweek Mariahout zet deze trouwe vrijwilligers graag in het zonnetje.

“Ze weten niets”, lacht Heidi van Berlo die namens kindervakantieweek DeMooiLaarbeekKrant stiekem uitnodigde. Bij binnenkomst valt het kwartje meteen; anekdotes vliegen over tafel. De laatste week van de grote vakantie waren deze heren ‘belast’ met de verantwoordelijke taak van ‘drankverschaffing’. Sommige vakantieweken schonken de mannen wel 750 liter ranja weg. Er zit dan ook een brok ervaring aan de keukentafel. Lambert rolde in 1986 in de ranjaschenkpositie. Het Buurthuis was jarenlang thuisbasis van de vakantieweek en als ‘gezicht’ van het Buurthuis kreeg hij bijna automatisch deze vrijwillige ‘functie’. Roel versterkte vanaf 1992 het team. Samen waren ze jarenlang de harde kern van het ranjateam, aangevuld met andere gezellige vrijwilligers. “Voor de kindervakantieweek kwamen we elkaar vaak in het dorp tegen”, lacht Lambert. “Tot maandagmorgen, zeiden we dan. Ranja schenken in de laatste vakantieweek was voor ons vanzelfsprekend.”

Contact houden met de gemeenschap
De belangrijkste taak was ranja verzorgen, maar koffie en thee zetten was de start van de dag. “Voor moeders die er ’s morgens als eerste zijn”, vertelt Roel. “Opvallend genoeg zijn er ’s maandags veel vaders. Die willen op maandag ook lekker timmeren.” Roel en Lambert vinden het belangrijk om jonge mensen in Mariahout te blijven kennen. “Inmiddels doen ook mijn kleinkinderen mee”, vertelt Roel. “Je bent op een heel andere manier met dorpsgenoten bezig.” Lambert is het hiermee eens. “Ik ken veel kindergezichtjes”, lacht Lambert, “maar tijdens kindervakantieweek zie ik opeens welke moeders erbij horen.” Kindervakantieweek zat afgelopen jaren op verschillende plekken in Mariahout. Dit jaar is kindervakantieweek in aangepaste vorm op de Koperwiek. Coronaproof wordt gewerkt met verschillende shifts en locaties. Kinderen en leiding worden meer uit elkaar gehouden.

Drinken wat de pot schaft
Roel en Lambert hebben goede herinneringen aan hulp van gemeente en dorpsgenoten die meedachten om de week ook logistiek goed te laten verlopen. Een goede plek om de hutjes te bouwen, maar ook plekken waar stroom en water te halen was. Inmiddels zijn de ranjaheren ranjaexpert. “De Jumbo is het goedkoopst, ranja mag niet te sterk zijn en je moet drinken wat de pot schaft”, lachen ze. Dit jaar vraagt de organisatie om een bidon mee te nemen. Beter voor milieu en corona. De gezelligheid van Roel en Lambert zal gemist worden, maar er staat alweer een nieuw team klaar om met de kinderen een feestje te bouwen. Gezellige ranjaschenkers zijn altijd welkom.

Afbeelding