Jeugdburgemeester Kiki Kemps
Jeugdburgemeester Kiki Kemps

Jeugdige ambities: Jeugdburgemeester Kiki Kemps

Kinderen & Tieners

Lieshout – De gemeente Laarbeek heeft een hoop belangrijke mensen die van alles kunnen en weten. Het ‘gezicht’ van deze organisatie is de burgemeester, maar wat als ik je vertel dat dit klusje daarnaast ook geklaard wordt door een jongere. De gelukkige is Kiki Kemps (10). Zij mag als jeugdburgemeester allerlei uitzonderlijke dingen doen in Laarbeek. 

Jeugdburgemeester 
De jeugdgemeenteraad bestaat nu al een aantal jaar, maar sinds drie jaar is er een draai aangegeven. Gemeente Laarbeek heeft sinds dien niet alleen een burgemeester, maar ook een jeugdburgemeester. En nu al een jaar is dit Kiki Kemps. De 10-jarige uit Lieshout had maar een doel voor ogen en dat was belangrijke dingen kunnen doen voor de gemeente en dit doel heeft ze met haar nieuwe status als jeugdburgemeester zeker wel bereikt. Nu is ze te herkennen aan haar ambtsketen waarmee ze de vergaderingen van de jeugdgemeenteraad bijwoont als rechterhand van de burgemeester.

Sollicitatiebrief
Om jeugdburgmeester te worden gaat het allemaal een stap verder. “Eerst moet je een brief schrijven waarin je vertelt waarom je graag jeugdburgemeester wil worden”, legt Kiki uit. “Hier worden de vier beste brieven van uitgekozen. Vervolgens moet je uitgebreid verslag doen over je motivaties en wat je graag wil bereiken binnen de gemeente.” Deze ronde was favoriet voor Kiki, zij was de beste kandidaat uit de 23 anderen die zich opgegeven hadden. De brief moest onder andere toekomstdoelen en plannen van aanpak bevatten, dat was al een grote klus en daarnaast werd het hele proces behandeld als een soort sollicitatie. Eerst schrijf je de sollicitatiebrief en als de is goedgekeurd mag je op sollicitatiegesprek komen bij de burgemeester zelf. Om de overwinning te vieren had de oma van Kiki taart gehaald waar ze, met haar nieuwe ambtsketen om haar nek, een groot stuk van kreeg.

Projecten 
Als jeugdgemeenteraadslid en zeker als jeugdburgemeester zijn er een hoop leuke en belangrijke dingen die je mag doen. Zo heeft Kiki samen met haar collega’s van de Jeugdgemeenteraad verschillende projecten opgestart; Mei autovrij, overstekende dieren en duurzaamheid. “Maar het leukste project vond ik het schilderen van de skate ramp in Beek en Donk!” vertelt Kiki. Ook al heeft Kiki door de coronapandemie niet zo veel kunnen doen als origineel gepland stond, toch geniet ze van de dingen die ze als jeugdburgemeester wel mag doen. “Stiekem is het ook wel leuk om dingen te mogen doen die alleen door een jeugdburgemeester gedaan worden, het is echt super tof en een hele grote aanrader om als kind voor de functie jeugdburgemeester te solliciteren.”

Afbeelding