Afbeelding
Foto: Archieffoto

Alerte jongeren voorkomen tragische dood hond in Lieshout

Dier & Natuur

Lieshout - In Lieshout is donderdag 5 augustus een hond van de verdrinkingsdood gered door een groepje jongeren. De hond liep los over de weg bij de brug en dat was de jongeren opgevallen, zo liet Gerrit Blijleven aan DeMooiLaarbeekKrant weten. Gerrit was met de hond van zijn dochter langs het kanaal aan het wandelen toen hij de jongeren en de loslopende hond tegenkwam.

“Een groepje jongelui kwam me tegemoet en ik zag ook een loslopende hond. Een van de jongens sprak me aan om te zeggen dat deze hond los over de weg liep en dat zij hem probeerden te vangen. Op dat moment liep de hond tussen de begroeiing in het kanaal en zagen ze hem niet meer.” De jongens lieten het er niet bij zitten en bleven zoeken naar de hond. Gerrit: “Die jongens werkten geweldig samen om deze hond te beschermen. Zij hebben de dierenambulance gebeld om te vertellen dat ze een hond probeerden te redden en de locatie doorgegeven. Plots viel het één van hen op dat de hond in het kanaal zwom.”

De hond, volgens Gerrit een type bulldog met een sterk tuigje om, kon niet zelf aan wal komen. “Hij zwom naar de andere kant en kon vanwege de hoge stalen schoeiing niet op het droge komen. De helft van het groepje jongens rende of fietste snel naar de andere kant van het kanaal, maar ook zij konden niet echt dicht bij de beschoeiing komen. De hond bleef zwemmen en deed verwoede pogingen om houvast te vinden. Het groepje jongens had zich inmiddels opgesplitst aan iedere kant van het kanaal en vanaf de brug probeerden ze de hond te volgen. Net toen de dierenambulance uit Helmond met zwaailichten arriveerde, leek de hond verdwenen en waren we bang dat hij was verdronken. Gelukkig zag iemand de contour van de hond verscholen tussen de stalen beschoeiing. Medewerkers van de dierenambulance wisten de hond met een haak op het droge te trekken, geassisteerd door die jongens.”

Gerrit weet het zeker: “Deze jongens hebben zo adequaat gereageerd. Zonder hen was deze hond aangereden of verdronken. De samenwerking van deze groep jongens was een verademing om te zien en een lichtpuntje in alle andere vaak negatieve berichten over jongeren. Helaas ken ik de jongens niet van naam, maar voor mij zijn het helden en verdienen ze deze aandacht. Ook een pluim voor de dierenambulance voor hun snelle hulp. Ook zonder hen was het niet gelukt”, vertelt Gerrit.

Vrijdagochtend 6 augustus nam Gerrit contact op met de dierenambulance Helmond. Zij bevestigden dat de hond inmiddels terug was bij zijn baasje.