Wat mag wel, en wat mag juist niet in het buitengebied?
Wat mag wel, en wat mag juist niet in het buitengebied?

Wat mag wel, en wat mag juist niet in het buitengebied?

Algemeen

Laarbeek - Mag ik daar een zorgboerderij beginnen? Ik stop met mijn varkensbedrijf, welke onderneming kan ik daarvoor in de plaats op deze plek opstarten? Zaken die impact hebben op de leefomgeving, moeten goed beoordeeld worden. Daarvoor hebben gemeenten de omgevingsvisie opgesteld, waarin ook aspecten als gezondheid, cultuurhistorie en veiligheid aan de orde komen. In Laarbeek komt nu een nieuwe omgevingsvisie buitengebied. Een langetermijnvisie voor de fysieke leefomgeving in de gebieden buiten de bebouwde kommen van Laarbeek.

‘Zonder ruimte geen beweging’ is de titel van de (ontwerp)omgevingsvisie. Een ontwerp, omdat deze nu ter inzage ligt en mensen er nog op kunnen reageren. Het buitengebied van Laarbeek is daarin opgedeeld in acht deelgebieden. Voor elk deelgebied is aangegeven wat er wel en niet mogelijk is. Uitdagingen ontstaan er omdat er een afname is van agrarische bedrijven en een toename van vrijkomende agrarische gebouwen. “Vijftien jaar geleden waren er nog zo’n 266 agrarische bedrijven. Nu zijn er dat nog zo’n honderd”, geeft wethouder Tonny Meulensteen aan. Daarmee toont het direct het belang van een visie waarin aangegeven wordt, wat waar mogelijk is. “Met deze visie willen we dat makkelijker maken. We hanteren een stoplicht model. Zo zien mensen die plannen hebben om in het buitengebied iets te beginnen, direct of dit mogelijk is. Dit schept aan de voorkant duidelijkheid en zorgt ervoor dat initiatiefnemers sneller aan de slag kunnen.”

Een belemmering waarin het buitengebied veel tegenaan gelopen wordt, is geurhinder. “Maar ten opzichte van andere gemeenten heeft Laarbeek weinig geurproblematiek. Twee-derde van het buitengebied is hier vrij van, dat geeft kansen aan andere ontwikkelingen”, aldus Meulensteen.

In de Omgevingsvisie is vastgelegd waar brede plattelandsbestemmingen (naast een agrarisch bedrijf bijvoorbeeld een kinderdagverblijf of zorgboerderij) mogelijk zijn. Heeft iemand plannen voor grootschalige landbouw, dan ziet ie direct in welk deelgebied dit mogelijk is. Daarnaast is ook aangegeven dat onderlinge versmelting van de vier Laarbeekse kernen voorkomen moet worden, door middel van het creëren van bebouwingsvrije bufferzones. “Gezondheid, veiligheid en het bewaren van cultureel erfgoed zijn belangrijker dan ooit. Dit hebben we in deze nieuwe Omgevingsvisie van het buitengebied ook geborgd.”

Op 8 september is er een informatieavond en wie nu al meer informatie wil krijgen, kan kijken op www.laarbeek.nl/omgevingsvisie. In november wordt de visie besproken in de commissie Ruimtelijk Domein om uiteindelijk op 9 december in de gemeenteraad te worden behandeld. Meulensteen: “Vooruitlopend op het vaststellen van de visie zullen we meewerken aan aanvragen die passen binnen de voorwaarden die erin staan. Maar ook zullen we geen medewerking verlenen aan aanvragen die niet passen binnen de visie.”