Kasteel Eikenlust
Kasteel Eikenlust Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Erfenis aan verhalen delen en koesteren

Algemeen

Tekst: Daan Daniëls

Wat is voor wethouder Monika Slaets een van haar mooiste monumentale plekken van Laarbeek? “Kasteel Eikenlust. Een oud gebouw met veel historie. Ik wandel er vaak en het is een monument met een verhaal. Het is mooi om daar meer van te weten. Wat is de ontstaansgeschiedenis? Wie hebben er allemaal gewoond?”

Laarbeek - De vraag werd aan de wethouder gesteld bij het gesprek over het nieuwe Erfhandboek van de gemeente Laarbeek. Een zeer fraai vormgegeven boek, gelardeerd met fraaie foto’s en mooie verhalen over al het erfgoed dat Laarbeek rijk is. En stiekem is dat best veel. Elke kern beschikt over zijn eigen monumentale panden en bijbehorende verhalen en ontstaansgeschiedenis. “Met dit handboek willen we bewoners, bezoekers en initiatiefnemers uitnodigen om met het erfgoed aan de slag te gaan. Zo kunnen we onze erfenis aan verhalen koesteren en bewaren voor de volgende generaties zodat ook zij in de toekomst de authentieke kernen kunnen herkennen in Laarbeek”, schrijft Slaets in het voorwoord van het boek.

Met het erfgoedhandboek in de hand wil de gemeente Laarbeek verder de toekomst in. “Met de Omgevingswet in het verschiet is dit het moment om erfgoed integraal te bekijken te verankeren in de verschillende beleidsstukken.” De gemeente legt dit allemaal vast in vier ambities: Integraal gebruik van erfgoed; Betere bescherming van erfgoed; duurzame omgang met erfgoed; opzetten van erfgoed communicatie.

Het handboek is samengesteld, nadat onder meer ook gesproken is met de drie Laarbeekse Heemkundekringen en eigenaren van historische, monumentale panden. “Met dit handboek in de hand moet het voor eigenaren duidelijker worden wat wel en niet mogelijk is als ze bijvoorbeeld hun pand willen verduurzamen. Daarnaast willen we ook die mooie verhalen meer gaan vertellen en delen met inwoners en bezoekers van Laarbeek.”