Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Koningsschieten Sint Margaretha gilde Aarle-Rixtel

Algemeen

Aarle-Rixtel - Het Sint Margaretha gilde houdt op zaterdag 21 augustus het koningsschieten. Dit wordt gehouden bij het paviljoen aan de Havenweg in Aarle-Rixtel.

De dag wordt begonnen met het afhalen van de huidige koning Toon Thijssen, waarna ze samen naar het paviljoen vertrekken. Daar aangekomen wordt er een korte dienst gehouden. Ook zal de vogel worden gezegend tegen al het kwaad. Vanaf 14.00 uur begint het koningsschieten en wordt het eerste schot gelost door de kerkelijke overheid. Daarna mag de huidige koning Toon Thijssen driemaal schieten om hem een kansrijke positie te geven om het koningschap (ditmaal voor Toon Thijssen dan het keizerschap) te behalen. Daarna is het de beurt aan de andere schutters om via loting mee te schieten voor het koningsschap. Als de vogel eraf is geschoten zal deze als koning voor de volgende twee jaar geïnstalleerd worden. Als afsluiting wordt er door de gildebroeders nog het koningsbier gedronken.

Door de huidige omstandigheden worden alleen de gildebroeders en zusters verwacht, en enkele genodigde. Het gilde hoopt op een waardige koning en misschien zelfs ook nog een keizer, mits Toon Thijssen de vogel eraf schiet. Als dit zo is, dan zal er een nieuwe vogel geplaatst worden en zullen de overige schutters gaan uitmaken wie de nieuwe koning wordt voor de komende twee jaar van het Sint Margaretha gilde uit Aarle-Rixtel.