Lisette en Gerry van den Bogaard
Lisette en Gerry van den Bogaard

Twee robijnen paren onder een kap

Human Interest

Veertien augustus is het dubbel feest op het ‘Blauwe Schutplein’. Gerard en Ine Maas èn Gerry en Lisette van den Bogaard vieren dan dat ze precies veertig jaar geleden in het huwelijk traden. Al meer dan dertig jaar wonen ze twee-onder-een-kap op het gezelligste plein van Aarle-Rixtel. Reden genoeg voor hun dochters om ze in het zonnetje te zetten.

Aarle-Rixtel - “Verrassing!”, lachen Lieke en Marloes, ook namens hun zussen. Samen hadden ze het idee om hun ouders op een originele manier te verrassen. “Op dezelfde dag getrouwd èn al jaren elkaars buren”, vertellen de oud-buurmeisjes, “dat hoor je niet elke dag.” Het is ruim dertig jaar geleden dat de ouders van Elke, Lieke en Imke Maas naast die van Suzanne en Marloes van den Bogaard kwamen wonen. Na een aantal jaren kwamen ze erachter dat ze beiden op de mooie zonnige veertiende augustus 1981 getrouwd waren. Het koperen huwelijk werd door de twee echtparen in Euro Disney gevierd. De gemoedelijke sfeer op het plein, waar iedereen elkaar kent en waar mensen voor elkaar klaar staan, zorgde voor een mooie jeugd, waar ook in tijd van nood mensen voor elkaar klaar stonden. “Onze hond werd ingeslapen”, vertelt Marloes. “Ik zie ons op de oprit nog afscheid nemen terwijl de buren zich over ons ontfermden.” Maar de meisjes wisten elkaar ook te vinden met kattenkwaad. “Onze kamers grensden aan elkaar”, lachen ze, “en door onze stiekeme briefjes over en weer raakte de goot verstopt.”

Er voor elkaar zijn
“Onze ouders zijn heel verschillende mensen”, leggen Lieke en Marloes uit. “De deur wordt niet platgelopen, maar ze delen lief en leed. Belangrijke berichten worden vrij snel gedeeld. Als er weer een kleinkind is, of op komst is, brengen ze elkaar snel op de hoogte.” Inmiddels hebben Liekes ouders vier kleinkinderen en zijn nummer vijf en zes op komst en mogen Marloes’ ouders genieten van vijf kleinkinderen. Zelfs nu bijna alle dochters in Laarbeek wonen, blijven de ouders de spil in de contacten. “Vijftien jaar geleden knutselden we in het geheim papieren slingers”, lachen de meiden. “nu komen we elkaar tegen in de supermarkt en bedenken we dit plan. Het kan in ieder geval niet verregenen zoals de slingers toen.” De dochters zijn trots op hun ouders die erg bescheiden zijn. Zij zorgden voor een mooie jeugd met voetbal kijken, koffie drinken èn deelname aan Dorpsfeesten. Vaders knutselden decors en moeders traden op. “Onze moeders schreven ook onze liedjes waarmee wij als jeugd altijd eerste werden”, zeggen Lieke en Marloes trots. “We zijn ze dankbaar voor een superleuke jeugd.”

De trouwfoto van Gerry en Lisette van den Bogaard
De trouwfoto van Gerard en Ine Maas
Gerard en Ine Maas