Afbeelding
Foto: Sander Koning

Bevolkingsonderzoek borstkanker: het onderzoekscentrum staat in Beek en Donk

Medisch & Gezondheid

Beek en Donk – Vanaf begin september 2021 staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Beek en Donk. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. 

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Coronavirus
Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Uitnodiging komt tijdelijk later 
Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en ze voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen ze hun cliënten weer iedere 2 jaar uitnodigen.

Beek en Donk
Vrouwen uit Beek en Donk met de postcodes 5741 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van begin september 2021 tot en met medio oktober 2021 te vinden op de parkeerstrook achter het Ontmoetingscentrum, Otterweg 27, 5741 BC te Beek en Donk. De volgende standplaats van het mobiele onderzoekscentrum is Lieshout. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Beek en Donk 82,26%. Dit betekent dat er 1.368 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 29 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie
De informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088-0001340. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Hier vindt u ook informatie over het coronavirus.