Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Genieten op de prikkelarme kermis: “Echt een oplossing”

Algemeen

Laarbeek – Op het Piet van Thielplein vindt zondag 12 september van 12.30 tot 14.00 uur de negende editie van de prikkelarme kermis plaats. De prikkelarme kermis is ooit ontstaan uit een initiatief van Beek en Donkenaar Jos Dijstelbloem. Zijn kleinzoon Stef heeft autisme en hoe graag hij ook naar de kermis wilde, door alle geluiden en lichten was dit niet mogelijk.

“Stef was zo enthousiast om naar de kermis te gaan, maar eenmaal aangekomen op de kermis wilde hij zo snel mogelijk weer naar huis. Door al die geluiden en knipperende lichten waren er veel te veel prikkels voor hem”, zo vertelt initiatiefnemer Jos. Hij vond dat eeuwig zonde en ging brainstormen over een manier waarop zijn kleinzoon wel naar de kermis kon gaan. Het idee was toen om een kermis te maken voor mensen met een beperking. “Maar dan zou Stef er nog steeds niet bij zijn’’, gaat Jos verder.

Oplossing
Wat was dan wel een oplossing? Die was eigenlijk heel simpel. “We wilden alsmaar iets speciaals doen, maar de kunst was juist om niks te doen. Kermisexploitanten hoefden alleen maar hun licht en geluid te dempen en de snelheden van de attracties aan te passen.” In eerste instantie zag de gemeente het nog niet zo zitten. Pas in het tweede jaar van het idee toen Jos samen met Arno van de Kam, directeur van Regionaal Autisme Centrum, een beter onderbouwd plan gemaakt had, pikte de gemeente het op. “Vanaf dat moment is het aardig in een stroomversnelling gekomen en is er inmiddels een prikkelarme kermis in 30 gemeentes in Nederland.” Dat zijn niet alleen de omliggende gemeentes van Laarbeek, maar zelfs in Friesland hebben ze het idee van Jos opgepikt.

Beperking niet altijd zichtbaar
De kermisexploitanten weten inmiddels ook steeds beter wat er van hen verwacht wordt op een prikkelarme kermis. In de eerste jaren hadden zij dit vaak niet in de gaten. “Ik sprak toen een kermisexploitant die het allemaal flauwekul vond en vertelde dat hij nog geen een autistisch kind in zijn attractie had gezien. Toen vertelde ik hem dat er zojuist drie kinderen met autisme in zijn attractie zaten. Het lijkt of zij niks markeren, maar voor hen is dit echt een oplossing.” Inmiddels zien ook de kermisexploitanten dan ook het nut van een prikkelarme kermis in en dat stemt Jos tevreden. “Natuurlijk ook complimenten en dank aan alle exploitanten.”

Het is lastig meten hoeveel mensen er precies afkomen op de prikkelarme kermis, omdat ook andere bezoekers tijdens deze uren welkom zijn. Volgens Jos varieert het aantal tussen de 150 en 250 bezoekers. Dat zijn niet alleen Laarbeekse inwoners, want ook inwoners van andere gemeenten komen hier de prikkelarme kermis vieren. In de loop der jaren heeft de organisatie ook gemerkt dat er niet alleen autistische mensen op de prikkelarme kermis af komen. “Het is ons opgevallen dat mensen met een niet-aangeboren hersenletsel dezelfde eigenschappen vertonen als mensen met autisme. Ook mensen met epileptische aanvallen of oudere mensen genieten van de rust op de prikkelarme kermis. De doelgroep is dus wel iets groter geworden dan dat wij in eerste instantie verwacht hadden.”

Vrijwilligers
Voor het begeleiden van een prikkelarme kermis zijn een aantal vrijwilligers nodig. “Zij moeten een beetje rondlopen en kijken of de kermisexploitanten zich houden aan de afspraken.” Ook kunnen de vrijwilligers duidelijkheid scheppen. Als kinderen vragen hebben over attracties dan kunnen ze bij deze vrijwilligers terecht. “Zo weet iedereen meteen waar hij/zij aan toe is. Dat geeft rust en overzicht op de kermis.” Mochten er mensen zijn die willen helpen bij de prikkelarme kermis, dan kan dit. Vrijwilligers kunnen zich op zondag 12 september om 12.15 uur melden bij het beeld van de Spijkermaker, op de hoek van bakker Van de Ven. Ter plekke krijgen zij dan instructies.