De 'actievoerders' op het terras bij De Pelgrim
De 'actievoerders' op het terras bij De Pelgrim Foto: Daan Daniëls

‘Laten we vooral met elkaar samenwerken’

Algemeen

Mariahout - Het terras bij De Pelgrim was afgelopen zaterdag weer voor eventjes ‘geopend’. Een groepje ‘actievoerders’ had bedacht om op het gesloten terras een drankje en hapje te nuttigen om zo aandacht te vragen voor de situatie van De Pelgrim. De horecagelegenheid is nu ruim een jaar dicht. 

Een van de initiatiefnemers was Henk van Duijnhoven. “We wilden er vooral weer een keer aandacht aan geven. Waar je ook komt in Mariahout, iedereen heeft het altijd over De Pelgrim. Hoe zou het met De Pelgrim zijn? Zou het nog ooit opengaan of blijft het dicht?”

Plannetje
Van Duijnhoven gaat verder: “Wij zaten vorige week elders in Laarbeek op het terras, maar willen het liefst dat dit gewoon in Mariahout kan. Zo ontstond het plannetje dus een beetje. Als je kijkt naar alle reacties op social media en de toeterende mensen die langskwamen dan is iedereen erg positief over de actie. Het frustreert inwoners heel erg dat De Pelgrim al ruim een jaar lang leegstaat. Wij willen gewoon een terras in Mariahout waar we weer kunnen genieten. Het was écht supergezellig en we hebben een hele fijne middag op het terras gehad. Dat moet weer vaker gaan gebeuren.”

“Wij willen gewoon een terras in Mariahout waar we weer kunnen genieten”

Leefbaarheid van de kernen
“We hebben het ooit over de leefbaarheid van de kernen, maar dat begint ook wel een beetje met zo’n soort terrasjes. Daar ontmoeten en zien mensen elkaar. De mensen vinden het nu dan ook super dat dit gebeurt en ik kan dan ook niet zeggen dat we van iemand iets negatiefs gehoord hebben”, aldus Van Duijnhoven.

Jammer en begrip tegelijkertijd
Pandeigenaar Robert Hellings heeft begrip voor de actie, maar vindt de manier waarop erg jammer. “Ik ken deze mensen niet en zij hebben ongevraagd het terras gebruikt en platen op de gevel geplakt. Ik kreeg constant appjes en reacties, maar wist zelf nergens iets van. Waarom hebben de initiatiefnemers geen contact opgenomen? Dan hadden we samen een ludieke manier kunnen bedenken om nog meer aandacht te vragen voor De Pelgrim.”

De Pelgrim 2.0
Hellings geeft aan dat hij druk bezig is met de invulling van De Pelgrim. “Duidelijk is dat we al sinds de sluiting een uitbater zoeken. Dit is door de coronamaatregelen flink vertraagd, wat wij zelf natuurlijk ook zeer betreuren. We werken en denken mee, en goede ideeën zijn altijd welkom. De Pelgrim 2.0 wordt een horecagelegenheid die is afgestemd op de wensen van de inwoners van Mariahout, Laarbeek en verre omgeving. Wij spreken met mensen en de ondernemers uit Mariahout. Vorige week is er weer een bezichtiging geweest. Wij willen heel graag De Pelgrim nieuw leven inblazen, en dat gaat ook zeker lukken is de overtuiging.”