Afbeelding
Foto: Marcel_vd_Kerkhof_(B&D)

De allereerste schooldag van Sem

Human Interest

Aarle-Rixtel - De zes weken vakantie zitten er op. Deze week zijn de scholen weer begonnen. Kinderen keerden terug naar hun klas, zagen vriendjes en vriendinnetjes weer. Maar voor een enkeling was het een bijzonder (en beetje spannend) moment. Zoals voor Sem Vlemmings (4) uit Aarle-Rixtel. Hij beleefde zijn allereerste schooldag.

Achter op de fiets bij papa Willian komt Sem deze maandagochtend naar obs De Driehoek, aan de Heindertweg in Aarle-Rixtel. Mama Anke en kleine zus Ize volgen. Een bijzonder moment voor het hele gezin. Sem is in de vakantie 4 geworden. Waar andere kinderen enkele keren naar school gaan om te oefenen, voordat ze 4 worden en naar school mogen, zorgde de zomervakantie ervoor dat dit bij Sem anders ging. Vandaar dat dit voor hem een bijzondere dag is, zijn allereerste schooldag.

Aan de hand van papa loopt Sem richting het schoolplein. Rugzakje om, goed gemutst. Maar dan toch even die spanning. Het is ook wel héél druk. Even schuilen achter de lange benen van papa helpt dan. “Gisteravond merkte ik dat ie toch wel een beetje zenuwachtig was, hij sliep ook wat slechter dan normaal en vanmorgen at hij ook niet zoveel”, vertelt papa Willian. “Maar hij is er gewoon echt aan toe. Nieuwe uitdagingen. Thuis speelt ie met Ize, nu gaat ie met kindjes van zijn eigen leeftijd spelen.” 

Dikke knuffel van Mees
Een dikke knuffel van Mees, een klasgenootje die Sem al kent, zorgt weer voor een glimlach en als juffrouw Jolyne Sem verwelkomt is het ijs helemaal gebroken. Sem haalt een boekje van de dierentuin waar ie is geweest uit zijn rugzak en vertelt honderduit. Ook zijn grote vriend Aap wordt voorgesteld aan Jolyne.

Nieuwe fase breekt aan
Tijd om naar de klas te gaan. Papa blijft buiten met Ize, mama mag met Sem even naar de klas. Als een van de laatste komt Anke weer terug naar buiten. “Hij moest bijna huilen toen ik ging, maar ik ben gewoon gegaan.” Ook voor Anke en Willian is het een bijzonder moment. Hun eerste kindje naar school, een nieuwe fase breekt aan. “De hele vakantie heeft Sem geroepen dat hij naar school ging. Alleen gisteren was het even wat anders”, zegt Anke, die zelf ook lerares is op een basisschool. Maar als dan je eigen kind voor het eerst naar school gaat, is het toch anders. “Je moet het ook echt loslaten. Je weet dat hij hier in goede handen is.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding