Joan Briels
Joan Briels

Ervaringen met Senzer? Wethouder Briels hoort ze graag

Algemeen

Laarbeek - Sinds kort is wethouder Joan Briels verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet (Werk en Inkomen). “Een mooi en belangrijk onderdeel van mijn werk. In het kort gaat het bij de Participatiewet om toeleiding naar werk en/of het verzorgen van een bijstandsuitkering. In veel gevallen gaat het daarbij om kwetsbare inwoners waarbij het van groot belang is dat ze goed begeleid en ondersteund worden”, vertelt Briels.

“Ondersteuning in het vinden van (aan)gepast werk en het aanvragen en rondkomen van een uitkering. Voor de inwoners van Laarbeek wordt dit allemaal verzorgd door Senzer. De laatste tijd ligt het functioneren van uitvoeringsorganisaties van de overheid, denk aan de toeslagenaffaire, en zo dus ook de uitvoering van de Participatiewet, in de media onder een vergrootglas. Daardoor lijkt het alsof alles misgaat, maar goed nieuws haalt zelden de pers.”

Briels gaat verder: “Belangrijkste kritiekpunt is dat er gevallen zijn waarbij de menselijke maat volstrekt uit het oog verloren wordt. Het beeld bestaat, en ja, soms is dat beeld terecht, dat systemen leidend zijn in plaats van de inwoner met zijn vraag. Dat kan en mag natuurlijk niet de bedoeling zijn! Uiteraard ben ik over de uitvoering steeds in gesprek met de medewerkers van Senzer. Daaruit maak ik op dat bij Senzer de mens nog gezien wordt en dat er steeds naar maatwerk wordt gezocht. Dat doen ze goed. Maar als wethouder vind ik het belangrijk dat ik ook de verhalen vanuit ‘de andere kant’ hoor, de verhalen van de mensen die het direct aan gaat.”

In gesprek
Graag komt de wethouder dan ook in gesprek met mensen die te maken hebben met de Participatiewet en met Senzer. “Net zoals ik dat samen met mijn collega Monika Slaets doe bij de Wmo en Jeugdzorg wil ik ook hier verhalen en ervaringen ophalen bij de mensen om wie het feitelijk gaat. Op de koffie dus! Benieuwd naar hun verhalen en ervaringen. Dat doen we niet alleen, maar steeds met een onafhankelijk vertegenwoordiger van de adviesraad Sociaal Domein of in het geval van de Participatiewet met die van de Cliëntenraad. Dat doen we om ervan te leren. Binnenkort kunnen de eerste inwoners een telefoontje van ons verwachten voor het maken van een afspraak. Denkt u nu, ik wil ook nog wel wat kwijt over mijn ervaringen, dan kunt u uiteraard ook zelf contact met ons opnemen. Dat kan telefonisch via 0492-469728 maar ook via een mail naar gemeente@laarbeek.nl. Belangrijk nog om te vermelden is dat we open staan voor dingen die niet goed gaan of waar u zich zorgen over maakt, maar ook positieve ervaringen zijn welkom. Van beide kunnen we immers leren. Ik hoop u binnenkort te mogen ontmoeten!”