Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Koninklijke Erepenning voor Sint Servatiusgilde Lieshout

Algemeen Fotoseries

Lieshout - Het Sint Servatiusgilde heeft de Koninklijke Erepenning ontvangen. Burgemeester Frank van der Meijden reikte op zondag 19 september namens de koning de onderscheiding uit tijdens het Federatietoernooi in Lieshout. Het Sint Servatiusgilde kreeg de onderscheiding voor hun 600-jarig bestaan in 2020, De onderscheiding kon door de RIVM-maatregelen nog niet eerder uitgereikt worden.

Koninklijke Erepenning
De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. Koning Willem-Alexander waardeert het Sint Servatiusgilde om het leefbaar houden van het dorp en als bewaarder van het cultureel erfgoed van Lieshout.

De onderscheiding bestaat o.a. uit een erepenning, die werd overhandigd aan de Gerard Verhoeven, gildekoning van het Sint Servatiusgilde. Hoofdman Willem van Pelt kreeg de bijbehorende oorkonde en Staande Deken Mark Lommen de beschikking.

De burgemeester had daarvoor al een zilveren herinneringsschild overhandigd aan Hoofdman Willem van Pelt, een cadeau van de gemeente aan de jubilerende vereniging.

600 jaar Sint Servatiusgilde
Het Sint Servatiusgilde bestond in 2020 600 jaar. De huidige Kamer van Koophandel houdt 1781 aan als oprichtingsdatum, maar de vereniging zelf houdt als startjaartal 1420 aan omdat in dat jaar in Erp een gilde werd opgericht waarbij als voorbeeld voor de statuten gebruik werd gemaakt van de inschrijving van de Kamer van Koophandel (de ‘Caert’) van het Sint Servatiusgilde. Vermoedelijk is het gilde dus nog ouder dan 600 jaar.

Het Sint Servatiusgilde uit Lieshout is met 600 jaar niet het oudste gilde uit Laarbeek maar het is met 206 leden een grote vereniging die met een flinke jaarlijkse aanwas het gilde steeds weet te verjongen. De vereniging staat bekend om de speciale jaarlijkse tradities die nauwgezet in ere worden gehouden, bijvoorbeeld tijdens het jaarlijkse bezoeken aan het wereldlijk gezag in het gemeentehuis. 

Door hun verzorgde uniformen met de vele zilveren gildeplaten, het gedisciplineerde marcheren, trommen en vendelzwaaien, de aanwezige gildekoning en -koningin, straalt de vereniging kracht uit. Door het brengen van hun indrukwekkende traditionele vendelgroet benadrukken zij het belang van de persoon of vereniging aan wie ze de groet brengen en daardoor verbinden ze inwoners en verenigingen tot een gemeenschap. 

Naar hun eigen leden toe presenteren ze zich als een sociale vereniging, waar tegen lage kosten wekelijks activiteiten worden georganiseerd. Oudere leden blijven betrokken en overleden uniformdragers worden in herinnering gehouden.

De leden zetten zich in heden en verleden ook in voor de gemeenschap, bijvoorbeeld door het bouwen van een dorpspomp op de Heuvel in Lieshout in 1985, die naast water soms ook bier schenkt. Ook bouwden ze in 1996 een Sint Servatiuskapel waar iedere vierde zondag in mei een openluchtmis wordt opgedragen. Uiteraard werd het gildepaviljoen ook in eigen beheer gebouwd en verbouwd, in 2001 en 2014.

De vereniging is aangesloten bij de Noord Brabantse Federatie van Schuttersgilden. Ze doet mee aan kringwedstrijden van de Bond van Schuttersgilden Kring Peelland en werd meerdere malen Brabants Kampioen vendelen.

De voormalige gemeente Lieshout kende de vereniging in 1996 een gemeentelijke Erepenning toe wegens bijzondere en algemene diensten. 

Federatietoernooi met testen voor toegang
Het VTBS federatietoernooi in Lieshout bevatte op 19 september de onderdelen Vendelen, Trommen, Bazuinblazen en Standaardrijden. Het was het eerste toernooi van de Noord Brabantse Federatie van Schuttersgilden sinds de corona-epidemie uitbrak. Alle 250 aanwezigen waren volledig ingeënt of onlangs getest, waardoor anderhalve meter afstand houden niet nodig was. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding