Afbeelding
Foto: Martin Prick

Bruidspaar Arnold (80) en Henny (78) 60 jaar getrouwd

Human Interest

Op 30 september 1961 trouwden Arnold en Henny Bevers - Van den Baar. Inmiddels dus alweer 60 jaar een paar. Hun kinderen Heidi en Peter hebben zelf geen eigen kinderen, maar Peter heeft wel twee ‘bonuskinderen’. “Zo hait dé tiggesworrig geleuf ik”, vertelt Henny, “en die zèn gewoon un stukske eige”. Het paar is in Lieshout bekend om hun inzet op allerlei gebieden. 

Lieshout - Op de langste dag van het jaar 1959, op 21 juni dus, leerden ze elkaar kennen op de Mariahoutse kermis. De van geboorte Mariahoutse Henny werd daar ontdekt door een lid van ‘De Blekken Ploeg’, een vriendengroep met hun onafscheidelijke (blekken) brommers uit Erp. Ook de vrouwen werden in de ploeg ingelijfd. Als de verkering langer hield dan een maand kostte dat de twee ‘slachtoffers’ een kist (van hout met 24 flesjes) bier! Dat betekende dan wel het levenslang lidmaatschap van ‘De Blekken Ploeg’. Hoewel het in het begin erg moeilijk was voor de op Eindhoven georiënteerde Henny om iemand te regelen om mee naar Erp te gaan, kwam ze met Arnold terug. Haar begeleider Hein Cranen is toen officieel bevorderd tot huwelijksmakelaar en is nog steeds een graag geziene gast op de feesten, die het echtpaar graag en veelvuldig geeft.

Inzet
Henny was van beroep interieurverzorgster en is een goede amateurkok, waarbij ze het koken voor grote gezelschappen niet schuwt. Daarnaast was en is ze een verwoede wandelaar. Allerlei routes heeft ze gelopen, van het Pieterpad tot Zuiderzeepad, maar ook 35 keer de Kennedymars en 35 keer de vierdaagse van Nijmegen. Om ervoor te zorgen dat alle ervaringen (“Wa we allemoal hebben uitgevreten”) van Henny bewaard blijven, is ze bezig alles op te schrijven. Daarnaast hebben Henny en Arnold veel werk gestoken in de Heemkundekring. De Gymclub, die lang onder leiding stond van Tineke Swinkels is ook al 50 jaar een grote passie van Henny. In de mede door haar opgerichte Dorpsraad heeft Henny een bestuursfunctie bekleed, maar is daarmee inmiddels gestopt. Ze is nog wel lid van de werkgroep leefbaarheid.

Lourdes
Arnold is lang ondergronds geweest na een opleiding op de Ondergrondse Vakschool. Daar werden mensen opgeleid voor het werk in de Limburgse mijnen. De staatsmijn Emma en de bijbehorende ondergrondse werkzaamheden hadden voor Arnold geen geheimen. Na zijn tijd in de mijnen heeft Arnold in zijn bouwvakkerstijd meegewerkt aan de grote Maassluizen en de bouw van iconische gebouwen als het Evoluon in Eindhoven. Samen hebben ze grote zaken aangepakt, zoals de per ongeluk in het café afgesproken fietstocht naar Lourdes in 1998. “Een geweldige ervaring”, volgens Arnold en Henny.

Morris
Café De Koekoek van Karel Huijgens is dé grote gezamenlijke hobby van Arnold en Henny. Al 62 jaar komen ze minstens één keer per week naar het café om de week door te nemen met de andere gasten. In de gezamenlijke tuin achter de woningen aan de Fransciscushof heeft het echtpaar besloten een kastanjeboom te planten om het groene imago van de tuin te versterken. Hoewel ze eerst dachten aan een treurwilg, hebben ze toch besloten een wat optimistischer ogende kastanjeboom toe te voegen aan de tuin-inventaris. Ze gaan met de buurt en de vele vrienden ervoor zorgen dat hun huwelijk op gepaste wijze dunnetjes wordt overgedaan. In de komende week komt het mooiste cadeau van het paar uit Canada over. Morris van den Baar, een oom van Henny, heeft beloofd om samen met dochter Nora op bezoek te komen.

Afbeelding