Afbeelding
Foto:

Peter en Diny van Ham 50 jaar getrouwd: ‘De jaren vliegen voorbij’

Algemeen

Beek en Donk - Peter van Ham (70) en Diny Thomassen (70) trouwden op 28 september 1971 in Venray. Ze zijn dus bijna 50 jaar bij elkaar. Het paar krijgt drie zonen: Dennis, Patrick en Harold. Ze zijn trotse grootouders van Sophie, Lynn, Thijs, Merel, Iris, Lars en Jasper. 

Als Peter van Ham toevallig met zijn vrienden uitgaat in het, toch niet dichtbij gelegen, Venray, wordt zijn aandacht getrokken door Diny. San Damiano is de plaats waar wordt uitgegaan in het centrum van het dorp. De week daarna gaat Peter alleen en na lang zoeken naar de afspraakplaats, ”was ik dolgelukkig, dat ik ze had gevonden.” Later blijkt Beek en Donk geen onbekende plaats, want tijdens de oorlog waren de ouders van Diny geëvacueerd naar Beek en Donk, toen het in Venray onveilig werd.

Worst, balkenbrij en nasi
Peter is geboren en getogen in Beek en Donk. Zij hadden thuis eerst een slagerij aan de Lekerstraat en later het Piet van Thielplein. Nog weer later werd dit slagerij Van Haeren. “Daar ging een wereld voor ons open”, vertelt Peter. “Wij kwamen uit het buitengebied ineens in het centrum van het dorp wonen!” Diny en Peter krijgen verkering en het op- en neer rijden naar Venray wordt een probleem. Na het trouwen wordt Diny verkoopster in de slagerij, samen met Mia van Hout. Peter is op dat moment timmerman op de bouw, maar als hij thuiskomt is hij een goede hulp voor Jan. “Daar heb ik worst gedraaid, balkenbrij en bloedworst gemaakt en nasi en bami onder elkaar geschept.” Rond de jaren ‘80 wordt het slapjes in de bouw en Peter wordt ontslagen. Het paar heeft inmiddels dan al kinderen en Peter gaat zijn droom achterna. Hij wordt toegelaten tot de politieopleiding in Harlingen! Dat betekent in die tijd, dat je 22 maanden in opleiding gaat. Alleen de weekenden ben je thuis. De rest van de tijd is Diny alleen met haar drie kinderen.

Haring en tomaten
Ook mag de tijd niet onvermeld blijven dat Peter in het begin alleen en later samen met Diny heeft gewerkt in het visbedrijf van Pierre de Beer. Dat was ongeveer de buurman van de slagerij aan het Piet van Thielplein. Vol lof zijn ze beiden over hun werkgever. “In het begin was ik nog maar 12 jaar, maar toen ik met 17 jaar nog steeds bij Pierre werkte en verkering kreeg, werden we door Pierre opgehaald, naar braderieën gebracht en weer opgehaald”, vertelt Peter. Behalve dit werk heeft Diny nog diverse baantjes gehad, waaronder 21 jaar (!) bij tomatenkwekerij Vereijken.

Politieagent
Een grote indruk heeft het gemaakt toen Peter één van de rechercheurs was, die in 1995 op de zaak Nicole van den Hurk werden gezet. Daar heeft hij tot 1996 veel werk aan gehad, zonder dat een dader werd gevonden. Gelukkig is een paar jaar geleden, mede door de nieuwe technieken de zaak alsnog opgelost. Mooi vond hij ook het project Nick en Linda, waarbij klassen werden bezocht om de politie wat meer bekendheid te geven bij de jeugd. Het was dan gebruikelijk aan het einde van de les de leerkracht geboeid af te voeren, wat kon rekenen op grote hilariteit bij de jeugd.

Geheim
Het paar zit nog vol plannen. Geliefd reisobject zijn de eilanden in de Middellandse Zee. Hun huis is sinds het begin van deze eeuw weer van hun samen. De kinderen zijn dan de deur uit. Het geheim van zo lang samen? “Alles samen doen, elkaar helpen en eigen taken in het leven. “Dan”, lachen Peter en Diny, “vliegen de jaren en ben je zó oud!”

Afbeelding