Afbeelding
Foto: Sander Koning

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Lieshout

Algemeen

Lieshout – Het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker staat vanaf begin oktober 2021 tot begin november 2021 in Lieshout. “Ik ben blij dat ik heb meegedaan”, zegt Sandra Janssen over haar eerste deelname aan het bevolkingsonderzoek.

 “De eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker is wel even een momentje”, vervolgt ze. “Mijn uitslag was goed, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Mijn buurvrouw moest door voor vervolgonderzoek en bleek borstkanker te hebben. Gelukkig was ze er vroeg bij en kon ze behandeld worden!”

Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn
Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan vijftig jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor dit bevolkingsonderzoek. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2021 de vrouwen geboren in de jaren 1946 tot en met 1971. Dankzij het gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek vijftig procent minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.

Mammografie
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Sandra: “Je hoort verschillende verhalen. De een zegt dat het onderzoek pijnlijk is, de ander vindt het juist meevallen.” Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen.

Afwijkingen
De röntgenfoto’s worden beoordeeld door twee screeningsradiologen. Zij beoordelen de foto’s onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen. Als een vrouw al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, worden de nieuwe foto’s ook vergeleken met de oude foto’s.

Lieshout
Vrouwen uit Lieshout met de postcodes 5737 tot en met 5738 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van begin oktober 2021 tot en met begin november 2021 te vinden op het parkeerterrein nabij ’t Dorpshuis, aan de Grotenhof 2 in Lieshout. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Lieshout 85,69%. Dit betekent dat er 910 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn vijftien vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie
De informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 00 01 340. Meer informatie vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.