VIDEO

Het Perfecte Plaatje Laarbeek: nog vier kandidaten in de race

Algemeen Het Perfecte Plaatje Laarbeek

Laarbeek - Er stond een zenuwslopende achtste ronde op de rol bij Het Perfecte Plaatje Laarbeek. De zes overgebleven kandidaten Debbie, Olaf, Peter, Rob, Jeroen en Frans waren gevraagd om zich op de kermis in Beek en Donk te melden, vorige week maandagavond. Ter plaatse kregen de fotografen uitleg over de live-opdracht: ‘Kermis’.

Jurylid Joost Duppen was bij deze opdracht aanwezig en gaf de kandidaten uitleg, maar zorgde ook voor een beperking. Iedere fotograaf moest gebruik maken van hetzelfde brandpuntsafstand: 35mm en had slechts anderhalf uur de tijd om de opdracht te voltooien. De opdracht: het schieten van een drieluik op de kermis. “De 35mm zorgt ervoor dat een fotograaf dichter op zijn onderwerp moet kruipen. Dit wordt vaak gebruikt bij straatfotografie”, zo vertelt Joost. 

Enkele fotografen stortten zich vanaf het begin op de kermis en de bezoekers om in rap tempo veel foto’s te maken. Anderen houden zich liever iets meer afzijdig en hebben enigszins moeite om uit hun comfortzone te komen. “Dat is begrijpelijk”, zegt Joost. “Ze zijn niet gewend om op een evenement foto’s te maken. Dat vergt ook wat lef en durf in het begin, maar ze leren hier zeker van.” Gaande de avond zie je de meeste fotografen dan ook wat meer los komen. Veel foto’s worden gemaakt in zeer lastige omstandigheden. Er is veel beweging en actie op de kermis, maar ook de lichten veranderen continu en het laatste half uur is het ook nog eens donker. Terugvallen op een statief is niet mogelijk. Er moet uit de hand worden geschoten en menigeen is dan ook veel met de instellingen van de camera bezig. Als de tijd erop zit wordt de avond gezellig afgesloten met oliebollen. 

De tweede opdracht van ronde acht was ook zeker niet makkelijk, maar er was minder tijdsdruk. “Een ‘alledaags voorwerp anders bekeken’ en dat vastleggen op de foto”, kregen ze te horen van jurylid Liesbeth van Boxtel. Zo werden er o.a. foto’s ingeleverd van een stofzuigerslang, een vaatwasser van binnenuit gezien en een draadloos oordopje.