Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Koninklijke Erepenning Sint Servatiusgilde ‘De kers op de taart’

Algemeen

Lieshout - Een bijzonder moment voor het Lieshoutse Sint Servatiusgilde. Het heeft de Koninklijke Erepenning mogen ontvangen van koning Willem-Alexander. Met trots wordt deze penning vanaf nu gedragen op het koningsvest, momenteel in handen van koning Gerard Verhoeven.

Nee, koning Willem-Alexander was zondagmiddag niet zelf naar Lieshout afgereisd om het Sint Servatiusgilde te verblijden met zijn aanwezigheid. Wel had het de koning behaagd om het Lieshoutse gilde te onderscheiden met de Koninklijke Erepenning. Een penning die niet zo maar wordt uitgedeeld. Verenigingen, stichtingen en instellingen kunnen geen lintje krijgen, daarvoor is er wel de Koninklijke erepenning. Het symboliseert het respect en de waardering die de koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. Aan burgemeester Frank van der Meijden de eer om zondagmiddag in naam van koning Willem-Alexander de erepenning en bijbehorende officiële documenten te overhandigen.

Eigenlijk had de penning een jaar eerder al uitgereikt moeten worden, ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van het gilde in 2020. Maar ja, corona... Een jaar later was daar dan toch het officiële moment. En het enthousiasme en de trots bij de gildebroeders was enorm. “Als gilde timmeren we flink aan de weg. Dit is dan zeker wel de kers op de taart”, vertelt een trotse Gerard Verhoeven. Als koning mag hij de erepenning op zijn koningsvest dragen, in ieder geval tot het koningsschieten van volgend jaar. “De penning krijgt een vaste plek op het koningsvest.” 

Koning Willem-Alexander waardeert het Sint Servatiusgilde om het leefbaar houden van het dorp en als bewaarder van het cultureel erfgoed van Lieshout. Het Sint Servatiusgilde bestond in 2020 600 jaar. De huidige Kamer van Koophandel houdt 1781 aan als oprichtingsdatum, maar de vereniging zelf houdt als startjaartal 1420 aan omdat in dat jaar in Erp een gilde werd opgericht waarbij als voorbeeld voor de statuten gebruik werd gemaakt van de inschrijving van de Kamer van Koophandel (de ‘Caert’) van het Sint Servatiusgilde. Vermoedelijk is het gilde dus nog ouder dan 600 jaar. Het Sint Servatiusgilde uit Lieshout is met 600 jaar niet het oudste gilde uit Laarbeek maar het is met 206 leden een grote vereniging die met een flinke jaarlijkse aanwas het gilde steeds weet te verjongen. De vereniging staat bekend om de speciale jaarlijkse tradities die nauwgezet in ere worden gehouden.

Gerard Verhoeven, naast koning ook eerste-deken (secretaris) van het gilde, zag bij de uitreiking veel trotse gezichten. “Velen stonden verbaasd te kijken, ze hadden dit niet verwacht. Dat maakt het des te mooier.” Volgens Verhoeven is de nu uitgereikte Koninklijke Erepenning ook een blijk van waardering voor het vele werk dat Toon Gevers heeft verzet de afgelopen 40 jaar. “Natuurlijk is het gilde in al die jaren niet 600 jaar actief geweest. In 1981 werd ons gilde, onder leiding van Toon Gevers gereactiveerd. Daarvoor was het alleen nog een schietvereniging, waar Toon voorzitter van was. Toen Tinus van Os 100 jaar werd in 1981 vond Toon dat er een vendelgroet moest komen, daarvoor werd het gilde uit Stiphout gevraagd. Van daaruit werd het Sint Servatiusgilde nieuw leven ingeblazen. Toon Gevers werd de nieuwe hoofdman.” 

De voormalige gemeente Lieshout kende het gilde in 1996 een gemeentelijke Erepenning toe wegens bijzondere en algemene diensten. Afgelopen zondag overhandigde burgemeester Frank van der Meijden een zilveren herinneringsschild aan Hoofdman Willem van Pelt, een cadeau van de gemeente Laarbeek aan de jubilaris. In het verleden kregen onder meer ook handboogvereniging Strijd in Vrede uit Beek en Donk en het Onze Lieve Vrouwe-gilde uit Aarle-Rixtel al de Koninklijke Erepenning. 

De Koninklijke erepenning.