De nieuwe koning loopt over het skôn vaen.
De nieuwe koning loopt over het skôn vaen.

Hanneke van Rhee koning Sint Antoniusgilde

Algemeen

Beek en Donk – Op kermismaandag 13 september heeft Hanneke van Rhee zich tot koning geschoten van het Sint Antoniusgilde Beek en Donk.

Tijdens de kermis in Beek en Donk wordt op de maandag door het Sint Antoniusgilde (de Gruun schut), traditiegetrouw voor het (kermis)koningschap geschoten. Dit jaar was de termijn van drie jaar voor de afgaande koning Twan Steegs verlopen, en was er dus de mogelijkheid voor alle leden en steunende leden om deze titel te bemachtigen. Maar voor het zover was, werd de dag begonnen met een gezamenlijke koffietafel op schietaccomodatie ’t Wipke in het bijzijn van burgemeester Frank van der Meijden. Normaal gesproken zouden ze vervolgens een bezoek brengen aan verpleeg- en verzorgingshuis De Regt, maar vanwege de coronabeperkingen kon dat helaas geen doorgang vinden. De korte viering door eregildeheer pastor Jan Engels werd daarom op ’t Wipke gehouden. Daarna ging het gilde naar het Antoniusplein om een vendelgroet aan alle aanwezige bewoners te brengen.

Na de lunch werd begonnen met het middagprogramma waarbij om de titel koning van het Sint Antonius gilde kon worden gestreden. Hiervoor hadden zich zes kandidaten aangemeld, waarvan twee steunende leden. Na het ceremoniële ‘vrijen’ van de vogel ontdeed de afgaande koning zich van de koningsattributen en kon het schieten op de (houten) vogel beginnen. Onder een stralende zon loste eregildeheer Jan Engels (geestelijke overheid) het eerste schot, gevolgd door wethouder Tonny Meulensteen (wereldlijke overheid). Daarna was het de beurt aan de kapitein (voorzitter) Ria Duitsman, gevolgd door afgaande koning Twan Steegs en alle overige gildebroeders en -zusters. Vervolgens barstte de strijd tussen de zes kandidaten los, waarbij Hanneke van Rhee met het 181e schot de laatste resten van de vogel naar beneden schoot.

Met het wassen van de handen en het lopen over het skôn vaen, aanvaardde Hanneke de functie van koning, met haar echtgenoot Mathie van Rhee als prins gemaal. Uit handen van oud-koning Twan Steegs werd haar als eerste de koningswijn aangeboden, gevolgd door alle overige gildebroeders en -zusters. Behalve voor het koningschap, werd er tevens geschoten voor drie zilveren kruisen. De belangstelling hiervoor was groot, maar uiteindelijk waren Mario van den Elsen (keizer van de Rooi schut, het Sint Leonardus gilde), Ad van Hoof en Frank Pasveer de gelukkigen.

Afgaande koning Twan Steegs (l.) overhandigt de koningswijn aan de nieuwe koning Hanneke van Rhee (r.). In het midden prins gemaal Mathie van Rhee.
De winnaars van de zilveren kruisen. V.l.n.r.: Frank Pasveer, Mario van den Elsen en Ad van Hoof. Uiterst links kapitein Ria Duitsman.