De tijdlijn van de geschiedenis wordt onthuld deze komt in de kantine van sporthal d’n Ekker te hangen.
De tijdlijn van de geschiedenis wordt onthuld deze komt in de kantine van sporthal d’n Ekker te hangen. Foto: Marlie Fransen

Jubileumjaar BC Mixed vanwege 60-jarig bestaan

Sport

Beek en Donk - Badmintonclub (BC) Mixed bestaat 60 jaar. Het jubileum, dat eigenlijk al viel in januari van dit jaar, werd uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. Een gemêleerd ledenpubliek heeft verschillende jubileumontvangsten gezien, namelijk het veertig jaar clubblad Minimiks, een tijdlijn en een jubileumboek die beide terugkijken op de afgelopen decennia. 

Sporthal D’n Ekker zit goed vol. Tientallen leden en oud-leden vullen de zaal. Er is een presentatie te zien die wordt ondersteund door een voice-over. Even later is voorzitter Ton Slaets aan het woord. 

Presentatie en verrassingsfilmpje
In ongeveer een uur tijd neemt voorzitter Slaets alle aanwezigen mee terug in de tijd. Er wordt uitgebreider stilgestaan bij het afgelopen jaar. Het is natuurlijk geen verrassing dat corona en de maatregelen invloed hebben gehad op de club. Toch zijn er in die periode genoeg initiatieven ontstaan. Zo hebben onder andere Geri Marinussen, Remco Plettenberg en Max Wieland (oud-leden) een filmpje gemaakt waarin zij hun lof uitspraken over de badmintonclub. Dit was een surprise voor zowel de vereniging als de voorzitter. “Dit zag ik totaal niet aankomen”, zegt Slaets later. Na het filmpje zijn burgemeester Frank van der Meijden en wethouder sportzaken Monika Slaets aan het woord. Als zij klaar zijn, worden de jubileumboeken overhandigd. Kort daarna is de gehele jubileumpresentatie voorbij. Een ontzettend luid applaus volgt.

Clubcadeaus
“Daaronder zit iets moois. Misschien wel een tijdlijn”, vertelt Rien van Kessel. Het erelid van BC Mixed wijst naar een doek vlakbij het presentatiescherm. Hij weet het al, maar houdt het toch nog een beetje geheim. Even later wordt inderdaad een tijdlijn onthuld. “Het was nog niet gemakkelijk om een selectie te maken. De club heeft duizenden foto’s van de afgelopen zestig jaar, dus er is gekozen voor de belangrijkste en meest spraakmakende beelden”, zegt Van Kessel, later staand voor het kunstwerk met twintig foto’s en een beschrijving. Naast het zijn van erelid houdt hij zich voornamelijk bezig met het clubarchief. Vanwege dat archiefwerk heeft hij die oude foto’s kunnen vinden. Ook heeft hij jarenlang in de redactie van clubblad de Minimiks gezeten. Het clubblad wat dit jaar 40 jaar bestaat wordt op deze avond in een jubileumuitgave uitgereikt.

Het BC Mixed jubileumboek is het derde geschenk. In dit boek staan zowat alle historische gebeurtenissen van de badmintonvereniging. Alle leden krijgen het boek op een usb-stick, maar kunnen ook een gedrukt exemplaar bestellen.

‘Officieel geopend’
Het vierde geschenk van de avond is niet materieel, maar is uitgestrekt over een lange periode. “Vanaf vandaag is het jubileumjaar officieel geopend”, spreekt de voorzitter uit. Slaets is blij dat de jubileumcommissie een datum wist te vinden en is uitermate te spreken over het verloop van het programma. “Zo’n bijeenkomst als deze laat zien dat wij meer zijn dan een badmintonvereniging. BC Mixed staat natuurlijk bekend om badmintonactiviteiten, maar we doen ook genoeg zonder racket en shuttle, bijvoorbeeld jeugd- en seniorenkampen, wandeltochten en gezellige clubavonden.” De clubvoorzitter hoopt dat er in het komende jaar weer genoeg van deze activiteiten kunnen plaatsvinden. Daarom loopt het jubileum in ieder geval tot september 2022. “Onze club ziet de toekomst zonnig tegemoet. Daarover hebben we geen mixed feelings”, zegt Slaets met een knipoog.

Het clubblad de minimiks bestaat 40 jaar.  De redactie: Katja van der Vorst, Marlie Fransen en Ruud Fransen ontvangen de eerste exemplaren van de jubileum editie.
De rode loper lag uit, de gasten werden door de jeugd van BC Mixed netjes naar hun plaats begeleid.
De eerste exemplaren van het jubileumboek BC Mixed 60jaar (gemaakt door Marlie Fransen) werden aangeboden aan de burgemeester van Laarbeek en de ereleden van de vereniging. (Ruud Fransen, Jan Driessens en Rien van Kessel)