Afbeelding
Foto: LIESBETH VAN BOXTEL

Eerste Laarbeekse Huiskamer officieel geopend

Algemeen

Mariahout - Met het openen van het Mariahoutse huiskamerproject werd een start gemaakt met het creëren van sociale ontmoetingsplekken in Laarbeekse kernen. Beek en Donk en Lieshout volgen.

Het voelde als vanouds, zoals voor de pandemie; jong en oud samen op het zonovergoten terras voor het Buurthuis. Terwijl het Grottendorfer blaaskapel vrolijke deuntjes speelde, kinderen op een springkussen sprongen, vrijwilligers zorgden voor hapjes en drankjes en een levendig Buurthuis vol activiteiten, was zichtbaar dat Mariahout gezellig samenzijn nog niet verleerd is. Het huiskamerproject doet er toe in Mariahout. Zeker nu door het verdwijnen van horeca en dorpswinkel de leefbaarheid nog meer een agendapunt is. De Huiskamer is er om mensen binnen boord te houden. Iedereen die door wat voor reden dan ook buiten de boot dreigt te vallen is welkom. “Vroeger was het Buurthuis een plek waar je kwam met een afspraak. Vergaderen, sporten of een culturele activiteit”, legt Tiny van Leuken (voorzitter KBO) en lid van de werkgroep Huiskamerproject uit. “Nu kun je ook op de bonnefooi een bakje koffie drinken of een terrasje pikken.”

Samenwerking tussen verschillende instanties
Het Buurthuis zal nog meer het sociale middelpunt van de wijk worden, waarbij de werkgroep inzet op hulp van naasten. Er is een brede werkgroep met daarin onder andere Joost van Wijk, manager stichting Dorpshuizen Laarbeek, Jantine van den Boom, directeur-bestuurder bibliotheek De Lage Beemden, dorpsondersteuners Nathalie Ansems en Suzan de Koning namens de LEV-groep en Mariahoutenaren uit verschillende geledingen. “Gekozen is om niet de gebaande wegen te kiezen. Iedere kern krijgt zijn huiskamer in haar eigen sfeer”, legt Joost uit. “In Mariahout werd Zorg om het Dorp op de hoogte gehouden en was het een belangrijke toehoorder.” Suzan merkt op dat door corona het sociale leven stilgelegen heeft en dat dit een nieuwe impuls is om mensen elkaar weer te laten ontmoeten. De samenwerking met de bibliotheek reikt verder dan alleen het uitlenen van boeken. “De overheid vraagt steeds meer digitale vaardigheden van haar inwoners”, legt Jantien uit. “Hopelijk zorgt De Huiskamer dat mensen ook op digitaal gebied van elkaar leren en elkaar vooruit helpen.”

Officiële opening
Wethouder Monika Slaets verrichtte de opening door het uitrollen van een banner. Ze onderstreepte het belang van een plek waar iedereen samen kan komen en waar de krachten gebundeld worden. Dit gebeurde al met de totstandkoming van het project, maar de bundeling van de krachten wordt hopelijk ook in de toekomst gebruikt als burgers elkaar helpen op diverse terreinen. Nadat de jongste dansmariekes sinds tijden weer een optreden gaven, genoot Mariahout nog even van een mooie herfstavond op het terras.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding