Afbeelding
Foto: Martin Prick

Toon Geubbels 70 jaar in de muziek

Human Interest

Aarle-Rixtel - Als je tot de wat ouderen behoort in Laarbeek en nog steeds graag een blaasinstrument bespeelt, zijn er diverse mogelijkheden. Eén ervan is lid worden van een blaasorkest. Maar de Laarbeekse orkesten hebben vaak een niveau, dat niet past bij jouw wensen. Dan is bijvoorbeeld Muzikale in Aarle-Rixtel een mogelijkheid om je hobby op een voor jou wenselijke manier te beoefenen. Onder de bezielende leiding van Hubèrt Geurts repeteren zij één keer in de week. Op woensdag 22 september stond één van de leden in het middelpunt.

Antoon Geubbels is niet weg te denken in de trompetrij. Volgens de dirigent blaast hij een prima toon, waar jongere muzikanten, niet van Muzikale hoor, want die zijn allemaal goed, een puntje aan kunnen zuigen. Afgelopen week vierden zij het 70-jarig muzikant zijn van Antoon. Daarom werden zijn vrouw en hij in de bloemetjes gezet. In september 1951 werd Antoon als 9-jarige met Es-bugel lid van fanfare De Vooruitgang in Stiphout. Daarna volgden talloze harmonieën, fanfares en brassbands, waarvan Toon lid werd, of ze als inval-muzikant uit de brand hielp. Zelfs tijdens zijn diensttijd was Toon muzikant als lid van het jachthoornkorps van het Garde Regiment Jagers in Schaarsbergen. Hier zette hij ook de eerste stappen op het dirigeerpad. 

Trompet
In Gerwen is Toon geen onbekende als muzikant in het nog jonge Gerwens Muziekkorps, toen nog muziekkapel geheten. De leden van Drumfanfare Jong Leven in hetzelfde dorp kunnen profiteren van de 20 jaar dat Toon de opleiding voor de koperblazers verzorgde en daarnaast ook nog 25 jaar muzikaal leider was. Bovenstaande zaken worden in de loop der jaren gelardeerd als invaller bij bijvoorbeeld de KMK (Koninklijke Militaire Kapel) in Den Haag en O&U (Oefening en Uitspanning ) in Beek en Donk. Bij Muzikale speelt de inmiddels 78 jarige Toon trompet en valt hij in als dirigent, als dat nodig is.

Hobby
Gevraagd naar het muziekstuk, dat een grote indruk op hem maakte, was het antwoord heel duidelijk: “De uitvoering van de Carmina Burana van Carl Orff met harmonie St Caecilia te Haarsteeg”, zo vertelt Toon. Naast deze muzikale taken heeft Toon nog veel bestuursfuncties vervuld bij de diverse verenigingen. Gevraagd naar het feit of muziek zijn enige hobby is, antwoordt Toon en dat wordt door zijn vrouw volmondig beaamd: “Geografie en alles wat daarmee samenhangt, zoals de geschiedenis van landen en steden, dat vind ik geweldig interessant”.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding