Afbeelding

Geslaagde bijeenkomst herinrichting kerkplein

Algemeen

Aarle-Rixtel - Het ontwerp voor het nieuwe kerkplein is door de Gemeente Laarbeek gepresenteerd aan de inwoners van Aarle-Rixtel. Het plan werd goed ontvangen, al zijn er nog wel wat zorgen over met name de veiligheid van voetgangers en fietsers. De Gemeente neemt deze zorgen mee en wil samen met de inwoners tot een oplossing komen.

“Wij hebben de bijeenkomst als zeer positief ervaren”, zo vertelt wethouder Joan Briels. “De bijeenkomst werd goed bezocht en dat is erg fijn. Het is goed dat mensen meedenken en actief betrokken zijn. In zijn algemeenheid ben ik ook blij dat er wat gebeurt op het kerkplein. Iedereen ziet dat het een upgrade verdient en daar moet goed naar gekeken worden.”

Het aantal parkeerplaatsen en de monumentale bomen moeten behouden blijven. Wel gaat het Heilig Hart-beeld weer terugverhuizen naar de oorspronkelijke plek tussen de kerk en de ingang van de begraafplaats en komen er meer ingangen voor het verkeer dat het kerkplein op draait. “Er zijn heel veel wensen en vragen vanuit de inwoners. Die ideeën hadden we aan de voorkant al opgehaald, en zijn in deze bijeenkomst verteld. De reacties daarop waren positief, maar er waren begrijpelijke vragen over de veiligheid van de voetgangers en fietsers. Dat kwam met name uit het onderwijs en dat begrijpen wij heel erg goed. Ook moet er een juiste balans gevonden worden tussen de groenwaarde op het plein en de bruikbaarheid. Dit was onze eerste avond en hierin wilden we gewoon reacties ophalen zodat het verder verbeterd kan worden. De opzet was zéér geslaagd. Het brengt ons weer een stap verder in het proces.”

De gemeente neemt de feedback vanuit de belanghebbenden dan ook zeker mee en wil samen met hen in gesprek gaan. “Wij hebben de mensen uitgenodigd om in het gemeentehuis samen tot een oplossing te komen. Die bereidheid is er ook. Zij willen actief meedenken met de knelpunten die er nog zijn. Dat zijn geen hele grote meer, maar wel een aantal belangrijke. Het kerkplein is niet van de gemeente, maar van het parochiebestuur. Door slim samen te werken kunnen we daar iets moois van maken”, aldus Briels.

Dorpsplatform
Pieter Verschuuren, voorzitter van het Dorpsplatform, ervaarde de bijeenkomst ook als zeer positief. “Het was een avond waarin de mensen positief meedachten aan de punten die nog niet of niet goed behandeld waren. Zij brachten verbeteringen aan en daar was de avond ook voor bedoeld. Er waren wel zorgen over de naar schoolgaande kinderen. Er werd bijvoorbeeld gesproken over wel of geen zebrapad of om andere snelheidsremmende maatregelen aan te leggen. Er komen dagelijks zo’n 6.500 auto’s door de Dorpsstraat en daar moet over nagedacht worden. Acht jaar geleden hebben we namens het Dorpsplatform het initiatief genomen om een wensenlijstje op te stellen en een aantal van die punten komen nu tot zijn recht. Wat ons betreft is de bijeenkomst dus geslaagd.”

Het kerkplein in Aarle-Rixtel