Afbeelding
Foto: DeMooiLaarbeekKrant

Kinderen genieten op de Pumptrack in Lieshout

Algemeen

Lieshout - Van de nieuwe Pumptrack in Lieshout wordt volop gebruik gemaakt. De Pumptrack is een soort moderne BMX-baan en is een onderdeel van Speelpark Nieuwenhof. Vijf buurtbewoners en initiatiefnemers bedachten het plan en voerden het uit, tot grote blijdschap van de kinderen.

Het woord Pumptrack zegt het eigenlijk al een beetje. Door te ‘pompen’ maak je snelheid en kom je vooruit. Iedere keer als je een bergje afgaat druk je je fiets of step naar beneden om snelheid te maken. Hoe krachtiger je dat doet, hoe sneller je gaat. Je hoeft dus niet te trappen, maar je maakt een pompende beweging met je armen en benen. Er kunnen zelfs sprongen gemaakt worden. “Dit is echt een hele work-out. Na een halfuurtje zit je er al echt goed doorheen”, zo vertelt Brian Kersten, die één van de vijf initiatiefnemers is.

Sociale ontmoetingsplek
Samen met vier andere buurtbewoners, die ieder hun eigen specialiteit hadden, ontstond het idee ongeveer drie jaar geleden. “De woonwijk hier was net in aanbouw en toen dachten we dat we een sociale ontmoetingsplek moesten maken. Dat verdiende deze wijk. Vervolgens hebben we contact gehad met de gemeente en die zeiden dat we eigenlijk op het juiste moment kwamen. Ze wilden hier al wat gaan doen en vonden het mooi dat wij dat op wilden pakken. Na allemaal gesprekken te hebben gehad over wat iedereen het liefste wil is dit eruit gekomen. De visie was dat kinderen meer moesten bewegen en minder achter de schermen moesten zitten. Het moest een hoogwaardige voorziening worden waarbij kinderen ook beter konden worden. Dan blijven ze het gebruiken, anders wordt het al snel te saai voor de kinderen.”

In het team zitten mensen met veel verstand van asfalt, commercie, subsidies, financiën en een politieman voor de veiligheid. “We vullen elkaar dus erg goed aan. Daarnaast hebben we ook nog een groep van zo’n 30 vrijwilligers die meehelpen met klusjes. Anders is het echt niet te betalen.” De Pumptrack is dan ook gerealiseerd door drie ‘instanties’. “De gemeente heeft haar steentje bijgedragen, we hebben een aantal subsidies gekregen én de verschillende bedrijven in de regio hebben ons geholpen met sponsoren. Het is mooi dat die lokale bedrijven en particuliere vrienden ons een warm hart toedragen. Dat kids hier met veel plezier spelen geeft dan de allergrootste voldoening. Er wordt echt heel veel gebruik van gemaakt en de kinderen gaan goed met elkaar om. In het begin was het hier eigenlijk té druk en was het een beetje treintje rijden, maar nu is het er echt gezellig druk.”

Uitdagend parcours
De Pumptrackbaan in Lieshout is met 235 meter een van de grotere banen in Nederland. De meeste zijn namelijk zo’n 150 tot 180 meter. “Ook is deze baan door zijn twee gedeeltes erg bijzonder”, vertelt Brian verder. “We hebben een gewone baan, de Pumptrack zelf, maar we hebben ook een Jump-line met wat hogere en stijlere bulten. Als je echt goed kan fietsen kun je daar sprongen maken en zo wordt het parcours ook wat uitdagender. Dit is een van de eerste Pumptracks met dit concept.”

De Pumptrack is voor iedereen te gebruiken en alles met wielen kan erop. Van stepjes of skateboards, tot een BMX of skates. “Er kwamen zelfs kinderen uit Handel op de fiets hiernaartoe met een stepje achterop, maar ook kinderen uit Helmond en Son en Breugel zien we hier. Maar de meeste kinderen komen natuurlijk uit Laarbeek. Voor ons is de missie dus wel geslaagd. De burgemeester zei al dat dit echt een pareltje was.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding