Afbeelding

Griepprik gratis voor mensen van 60 jaar en ouder

Medisch & Gezondheid

Laarbeek - De griepprik is gratis voor mensen van 60 jaar en ouder. Ook mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door het griepvirus mogen de griepprik gratis halen. 

Op basis van de meest recente onderzoeken adviseert de gezondheidsraad die laatste groep uit te breiden. Het is namelijk gebleken dat er meer groepen zijn met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden van de griep. Dit zijn:

• Patiënten met neurologische en neuromusculaire aandoeningen;
- (NNMD)Mensen met een spierziekte, of een andere ziekte(n) aan het zenuwstelsel zoals Parkinson of ALS.
- Mensen met een doorgemaakt hersenbloeding of infarct.
- Mensen met epilepsie
- Kinderen met psychomotore aandoeningen
• Patiënten die COVID-19 hebben doorgemaakt en longschade hebben
• Mensen met morbide obesitas (BMIBody Mass Index > 40)
• Mensen met dementie
• Mensen met cochleaire implantaten
• Zwangere vrouwen vanaf 22 weken zwangerschap
• Mensen met een verstandelijke beperking die niet in een instelling wonen. Dit is op advies van de verantwoordelijke (huis)arts

Zelf melden
Behoort u tot één van de bovenstaande groepen? Dan kunt u zich tussen 1 oktober en 1 november melden bij uw huisarts. Uw huisarts stelt u een aantal vragen om te bepalen of u de gratis griepprik mag krijgen. Als u in aanmerking komt, maakt de huisarts een afspraak voor de vaccinatie. U kunt uw griepprik op zijn laatst in december halen.

De Gezondheidsraad kwam op 20 september met dit advies. Op dat moment waren de uitnodigingen voor de griepprik voor 2021 al helemaal voorbereid. Mensen van 60 jaar en ouder óf mensen die voor een andere aandoening al een uitnodiging ontvingen hoeven zich niet te melden. Zij krijgen net als in eerdere jaren de uitnodiging van de huisarts. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besluit later of de nu door de Gezondheidsraad als kwetsbaar aangemerkte mensen ook in de toekomst een gratis griepprik krijgen en daar een uitnodiging voor zullen ontvangen.

De uitvoering van de griepprikken wordt gedaan door huisartsengroep (HAGRO) Laarbeek. Iedere praktijk heeft een verschil in uitvoering: qua tijdstip en aantal prikken. En nu extra voor iedereen een onbekend aantal personen uit deze extra groep. Deze extra groep zal niet met de reguliere griepprikoproep geprikt gaan worden. Iedere huisartsenpraktijk moet namelijk tellen of ze direct na de reguliere griepprik voldoende griepprikken over hebben, of ze een nalevering moeten aanvragen. De griepprikken hebben ze namelijk reeds in het voorjaar besteld, toen deze groep niet bekend was.

Voor meer informatie kunt u kijken op https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/extra-groepen-griepprik