Afbeelding
Foto: Jan Jansen

Speeltuin D’n Hoge Suute eindelijk officieel geopend

Human Interest

Mariahout – Burgemeester Frank van der Meijden en jeugdburgemeester Kiki Kemps verrichtten afgelopen zaterdag de officiële opening van de natuurspeeltuin die door de kinderen uit de buurt al een tijdje dankbaar gebruikt wordt.

Langzaam verzamelen dorpsbewoners en genodigden zich rond de bescheiden feesttent die ter gelegenheid van de opening op de centrale plek in de speeltuin is neergezet. Terwijl kinderen zich vermaken op de kabelbaan, de reusachtige boomstammen, klimrekken en springen van zwerfkei naar zwerfkei, komt meteen naar boven waarom een groep vaders het ruim vier jaar geleden zo belangrijk vond om een burgerinitiatief te starten. Er was behoefte aan een speelplek voor kinderen, maar ook de verbinding tussen buurtbewoners was een belangrijk aandachtspunt. Vandaag komen al die wensen samen, want terwijl er gezorgd wordt voor extra vermaak met twee springkussens, een popcornkraampje en het schminken van kinderen, staan volwassenen gezellig met elkaar te kletsen met een bakkie koffie en later een plak cake. Dit was wat de speeltuinwerkgroep in 2017 al voor ogen had.

Vaders in actie voor de jeugd
Het was in de jaarvergadering van Zorg om het Dorp (ZOD) in 2017 dat een enthousiaste groep vaders vertelde dat ze in hun nieuw te bouwen buurt een speeltuin wilden realiseren. De meeste mannen kwamen van buiten Mariahout en waren door een Mariahoutse partner naar het dorp ‘geëmigreerd’. Het doel om de wijk leefbaarder te maken met een nuttig project waarbij ze elkaar en het dorp beter leerden kennen pakte goed uit. Er ontstond een werkgroep voor een natuurspeeltuin die vol enthousiasme aan de slag ging. Lid van de werkgroep Gerben Beestman bedankt tientallen instanties en vrijwilligers die samen de speeltuin gemaakt hebben tot hoe die nu is.

Doen waar de speeltuin voor bedoeld is
Nadat burgemeester Frank van der Meijden jeugdburgemeester Kiki Kemps een lint door laat knippen is er geen houden meer aan. De grote groep kinderen die naar de opening is gekomen buitelt over het klimrek. Even later laat de jeugdburgemeester zich ook verleiden om de kabelbaan te gebruiken. “Keileuk”, zegt ze lachend. Toch biedt de speeltuin ook mogelijkheden voor ontdekkingen in de natuur. De kleine sloot staat door de natte zomer vol met water en de hoop is er dat ook het lagere gedeelte van de speeltuin in de winter blank komt te staan, zodat er met vriesweer geschaatst kan worden. Een toestel om met water te kunnen knoeien en spelen past perfect in het plan en zit nog in de pijplijn. De taartbon van ZOD zal tijdens die voorbereidingen dankbaar gebruikt worden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding