Gemeentesecretaris Jolanda van de Ven geeft tekst en uitleg.
Gemeentesecretaris Jolanda van de Ven geeft tekst en uitleg.

Veel interactie bij Politiek Actief Laarbeek

Human Interest

Een nieuwe editie van de cursus Politiek Actief vindt momenteel plaats. De animo is groot, op donderdagavond 30 september was de tweede avond. Tientallen deelnemers waren in de raadzaal van het gemeentehuis, waar ze uitleg kregen over de werking van de Laarbeekse politiek en gemeenteraad. 

Beek en Donk - Het programma bestond uit drie onderdelen: uitleg over het werk van een gemeentesecretaris, gemeentefinanciën en een speeddate met raadsleden. Gemeentesecretaris Jolanda van de Ven presenteerde het grootste deel van de avond. Er zaten in de zaal deelnemers met verschillende achtergronden. De meeste deelnemers willen meer kennis opdoen over de lokale politiek. 

Er bovenop zitten
Zo’n anderhalf uur lang vertelt de gemeentesecretaris (de adviseur van het college van burgemeester en wethouders en degene die leiding geeft aan het ambtelijke apparaat) over de ins en outs van de gemeente Laarbeek. Tussen haar presentatie door kunnen de deelnemers allerlei vragen stellen. Eén van die participanten die daar goed gebruik van maakt is Wanda Kuijpers. Zij doet mee aan Politiek Actief, omdat ze meer wil weten over onder andere de werking van gemeentepolitiek. “Om eerlijk te zijn was ik nooit zoveel bezig met politiek, maar deze cursussen hebben mij toch een ander beeld gegeven”, zegt ze. Kuijpers wil wellicht invloed uit kunnen oefenen. “Misschien ga ik zelf ooit de gemeentepolitiek in, maar toch ben ik sceptisch. Het politieke toneel is namelijk vaak wel een spelletje hoor.” Ze heeft, mede door de eerdere bijeenkomsten, zin in de komende workshops, want dan kunnen zij en anderen leren hoe het is om politieke debatten uit te voeren. “Ik heb nu al zin in dit onderdeel, omdat ik zelf regelmatig debatten kijk.”

Anders dan deelnemer zijn
Gemeentesecretaris Van de Ven kijkt terug op een interactieve voorlichting. “De vorige keer zat ik zelf in de zaal, nu presenteerde ik. Dat is een andere ervaring natuurlijk, maar zeker niet minder boeiend.” Ze heeft over haar werk kunnen vertellen, eigenlijk zonder al teveel moeite. “Het is je baan, dus of ik ook extra geoefend heb op deze presentatie? Nee, dat niet. Het kwam er vlot uit.”

Speeddates
Na de presentatie is het tijd voor interactie. Elke deelnemer mag kort in een groepje vragen stellen aan een raadslid. De vijf raadsleden waarvan het hemd van het lijf kan worden gevraagd zijn: Ron Verschuren (ABL), René van Heugten (De Werkgroep), Alber van der Aa (CDA), Ronnie Tijssen (PNL) en Linda Engels-Strijbosch (PvdA). In elk groepje is wel te horen dat er interesse leeft voor datgene wat de raadsleden doen. Het blijven daarentegen wel politieke mensen, want de partijleden zijn soms lang aan het woord.

Of de kans aanwezig is dat de Laarbeekse gemeenteraad meer vertegenwoordigers krijgt? Het is zeker mogelijk, aangezien sommige huidige raadsleden eveneens hebben meegedaan aan Politiek Actief.