Afbeelding

Bomenplan Opstal Aarle-Rixtel

Algemeen

Aarle-Rixtel - De wijk Opstal in Aarle-Rixtel is een groene wijk met veel bomen. Er is helaas niet overal voldoende groeiruimte voor de bomen en dat leidt tot klachten. Daarom is de gemeente Laarbeek gestart met het maken van een nieuw bomenplan. Op het basketbalpleintje achter de Brabantlaan was door de gemeente op zaterdag 25 september een tent neergezet waar de bewoners van de Opstal hun mening mochten geven over het bomenplan.

De afgelopen weken hebben de bewoners via een uitstekend digitaal platform kunnen aangeven welke veranderingen zij in de wijk met betrekking tot groenvoorziening, aangepast, uitgebreid of ongewijzigd wilde laten. Rob Tielemans en Michel Brands waren namens de gemeente aanwezig om een toelichting te geven op de ingediende ideeën en het daaruit ontstane bomenplan voor de Opstal.

In drie groepen werden de bewoners ontvangen. Van de 80 digitaal ingediende reacties kwamen er zo’n 70 personen luisteren naar de toelichting. Brands en Tielemans schetsten aan de hand van duidelijke plattegronden wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. “Iedereen wil namelijk een eigen parkeerplaats voor de deur en een boom bij de buren. Het probleem werd duidelijk dat gezamenlijke (gemeente) belangen niet altijd stroken met individuele wensen. Maar er is veel begrip voor het probleem van veel te grote bomen, te weinig bomen en bomen op verkeerde plaatsen. Alle aanwezigen zien het nut van veel groen in de wijk. Het aanzien van de wijk waarin veel te veel huizen zijn gebouwd zonder groenstroken en te weinig parkeerplaatsen verdient echt een upgrading”, zo vertelt bewoner Jozef Tooten.

Milieuaspecten als koelte en regenwaterafvoer zijn belangrijk. Zo worden verharde bestratingen vervangen door waterdoorlatende bestrating. Tevens een aanzet om in tuinen tegels eruit en borders erin te promoten; het zogeheten tegelwippen. Als bestrating wordt aangepast is het wel handig om gelijk voorzieningen te treffen voor laadpalen zodat er niet weer opnieuw moet worden gegraven. Ook kwam de ergernis van het afgebrande huis weer naar voren. Burgemeester Frank van der Meijden heeft deze kwestie onder aandacht gekregen.

Het opknappen van de wijk heeft al een heel aantal jaren prioriteit, maar werd toch op de lange baan geschoven. Het vervolg nu is dat er met de op- en aanmerkingen het plan wordt bijgesteld en er een aangepast plan komt en dat er in het najaar 2022 echt zal worden gewerkt aan de daadwerkelijke uitvoering van het bomenplan.

Afbeelding