Het Dorpshuis Lieshout kan door de ondersteuning van Dorpsraad Lieshout het versleten AED apparaat alsnog vervangen.
Het Dorpshuis Lieshout kan door de ondersteuning van Dorpsraad Lieshout het versleten AED apparaat alsnog vervangen. Foto: Mark Barten

Dorpsraad Lieshout springt bij voor vervanging AED in Dorpshuis

Algemeen

Lieshout - Het AED-apparaat in het Dorpshuis in Lieshout heeft haar beste tijd gehad. Na een lange periode van dienst is het apparaat aan vervanging toe. Vanwege de veranderingen in de loop der jaren zou het Dorpshuis zelf moeten opdraaien voor de kosten van vervanging. Dorpsraad Lieshout heeft besloten bij te springen en de eenmalige vervanging voor haar rekening te nemen. Zo kan, met deze ondersteuning, tóch de noodzakelijke voorziening in het Dorpshuis vervangen worden.

Door de wijzigingen die er de laatste jaren in de organisatie rondom de Dorpshuizen zijn doorgevoerd is het Dorpshuis in Lieshout voor een dilemma komen te staan. Het AED apparaat is immers versleten en zou vervangen moeten worden. Omdat dit apparaat nog dateert van de ‘Vierbinden’-periode zou Dorpshuis Lieshout nu zelf voor de kosten van vervanging moeten opdraaien, terwijl daar niet voor is afgeschreven. Daarnaast is, gezien de negatieve exploitaties in de afgelopen corona-tijd, er nu eigenlijk helemaal geen plaats voor zo’n investering door het Dorpshuis.

Nauwelijks inkomsten
Het Dorpshuis Lieshout is een van de instellingen die flink geraakt is door de corona-pandemie. Lange tijd zijn ze gedwongen gesloten geweest en op de momenten dat ze open mochten waren er zoveel voorwaarden dat ze de afgelopen anderhalf jaar vrijwel nooit op volle toeren hebben kunnen draaien. Niet op volle toeren draaien betekent geen of nauwelijks inkomsten. En, als er geen inkomsten zijn kunnen er ook geen uitgaven verricht worden. Oók geen noodzakelijke uitgiften. De vervanging van een versleten AED is immers wel een noodzakelijke uitgave.

Levensreddend
Om die reden heeft de Dorpsraad Lieshout met raad én daad besloten bij te springen en eenmalig de vervanging van het apparaat te bekostigen. Zo wordt deze keer direct bijgedragen aan een verbetering van de leefbaarheid in het dorp; een AED kan immers levensreddend zijn. De Dorpsraad vindt het dan ook belangrijk dat de keten van AED’s die er in Lieshout geplaatst zijn, intact blijft.

Stichting AED-Alert
Het beheer en het onderhoud van het apparaat wordt door de stichting AED-Alert verzorgd. Ook zorgt AED Alert ervoor dat de AED bruikbaar is voor de wijk rond het Dorpshuis. Hierdoor is met deze vervanging het handhaven van de keten van AED’s geborgd. “Een prima investering dus” aldus Dorpsraad Lieshout.