Wethouder Financiën Tonny Meulensteen.
Wethouder Financiën Tonny Meulensteen. Foto: Joost Duppen

Laarbeek kan weer extra investeren in de toekomst

Algemeen

Laarbeek -  Geen stijging van de onroerende zaakbelasting (OZB), verder ontwikkelen van woningbouw, investeren in preventie bij jeugdzorg en het eerder signaleren van armoede en schulden. Dit zijn de belangrijkste plannen van het college van burgemeester en wethouders voor het komende jaar, blijkt uit de vrijdag gepresenteerde begroting voor 2022.

“Een verantwoord financieel beleid in de afgelopen jaren geeft ons nu de ruimte om extra te investeren zonder dat daardoor de lasten voor inwoners van Laarbeek stijgen”, geeft wethouder financiën Tonny Meulensteen als toelichting. “Het eerdere besluit van de gemeenteraad om de OZB jaarlijks met 3 procent te verhogen kunnen we terugdraaien. Tot en met 2025 stijgt de OZB enkel met een inflatiecorrectie.” 

Volgens de wethouder is er nu extra geld om te investeren vanwege een bijstelling van het gemeentefonds, de gelden die de gemeente krijgt vanuit het Rijk. “Dit geeft onder meer de ruimte om bij de OZB alleen een inflatiecorrectie toe te passen.” Die correctie zal neerkomen op een verwachte stijging van 1,5 procent. Meulensteen: “Een stijging van 3 procent komt neer op zo’n 180.000 euro. De inwoners van Laarbeek hoeven nu 90.000 euro minder lasten te dragen.” 

De wethouder is ook verantwoordelijk voor het bouwen in Laarbeek. Hij geeft aan dat het ontwikkelen van woningbouw, met name voor jongeren, prioriteit krijgt en dat daarvoor extra ambtenaren zullen worden aangenomen. 

Jeugdzorg
Wethouder Joan Briels geeft aan dat er in 2022 nog meer ingezet gaat worden op preventie bij jeugdzorg. “De basis staat echt goed, dat maakt onder meer dat we als gemeente financieel gezond zijn.Wat opvalt is de toename van het aantal vechtscheidingen, waar kinderen slachtoffer van zijn. Die vragen steun en kloppen bij ons aan. Die steun bieden we en voor hen staan we klaar. Maar het vraagt ook om wederkerigheid bij ouders. Van ons wordt verwacht dat wij hulp bieden, maar enig fatsoen bij ouders mogen we ook verwachten. Soms denk ik wel eens bij gevallen ‘waar gaat dit over?’.”

Armoede en schulden
In 2022 wordt er 20.000 euro extra vrijgemaakt op het gebied van armoede, schulden en minimabeleid. “Vroegsignalering en armoede bij kinderen krijgen hierbij prioriteit”, legt wethouder Monika Slaets uit. “Het bereiken van mensen die hier mee te maken hebben is lastig. We willen dan ook ervaringsdeskundigen inzetten om deze mensen te bereiken. De stap naar instanties is blijkbaar te hoog. Mensen die we niet in beeld hebben, kunnen we niet de helpende hand bieden.”

Naast deze plannen blijft criminaliteitsbestrijding en ondermijning ook hoog op de agenda staan. Burgemeester Frank van der Meijden: “We blijven doorgaan met de veiligheidsdossiers.” Over de ruimte om extra te kunnen investeren in 2022: “Ik heb een oprecht trots gevoel. We hebben altijd al geïnvesteerd, in goede en slechte tijden. Eenmaal, twee jaar geleden, hebben we de knop wat moeten bijstellen (stijging OZB in 2019, red.).”