Afbeelding
Foto: Mark Barten

Raadsvisitatie Mariahout ‘Wij laten Mariahout niet stikken!’

Politiek

Mariahout - Om de vier jaar komen gemeenteraad en college van B&W naar de kernen voor een visitatie. Dinsdag was Mariahout aan de beurt. Nadat de bestuurders eerst achter gesloten deuren door Zorg om het Dorp (ZOD) waren bijgepraat werd het bezoek beëindigd met een openbare bijeenkomst waar elf instanties het recht om te spreken gebruikten. 

De zaal van het Buurthuis zit vol. De visitatie komt op een moment dat er in Mariahout grote zorgen zijn. Na het verdwijnen van alle horeca aan de Mariastraat gaat nu ook de supermarkt haar deuren sluiten. Naast deze ingrijpende veranderingen, die direct invloed hebben op de leefbaarheid van het dorp, spelen ook ‘alledaagse’ problemen: verkeersveiligheid op diverse plekken, woningnood voor verschillende doelgroepen, energietransitie en de rol die Mariahout gaat spelen in het opwekken van duurzame energie. Het zijn zaken waar Mariahoutenaren aandacht voor vragen. ZOD vraagt de gemeenteraad om een visie voor een toekomstbestendig en leefbaar Mariahout. Het dorp dat bekend staat om het bundelen van krachten en oplossingsgericht denken kan misschien professionele hulp of extra financiële middelen gebruiken om leefbaar te blijven. Bestuurder Henk Hulsen van ZOD richt zich direct op de aanwezige politieke partijen en vraagt om een helder verkiezingsprogramma, zodat Mariahoutenaren weten waar ze op moeten stemmen in maart 2022.

Burgers aan het woord
Elf keer wordt in een korte ‘pitch’ van drie minuten aandacht gevraagd voor belangrijke Mariahoutse aangelegenheden. Natuurlijk is het sluiten van de supermarkt en de eerder verdwenen horeca een punt dat in veel presentaties terug komt. Hier heeft de hele gemeenschap, zowel jong als oud, last van. Buurtschap ‘De Hei’ maakt zich grote zorgen over de grootschalige opwekking van energie en zowel jonge ouders als buurtvereniging ‘De Hoge Suute’ maken zich zorgen over de verkeersveiligheid in dorp en wijk. Concrete voorbeelden met oplossingen worden aangedragen. Dat is wel de sfeer van de avond: “We hebben een mooi dorp en zetten er samen de schouders onder om het mooi te houden.” Ook de insteek van ‘Kommekeer’, dat naast ZOD actief na wil denken hoe Mariahout voor ondernemers interessant kan blijven en worden. ZOD juicht het initiatief van deze ondernemers toe, maar doet meteen een dringende oproep aan jonge Mariahoutenaren om zitting te nemen in ZOD.

Burgerparticipatie
Aan het einde van de bijeenkomst neemt burgemeester Frank van der Meijden het woord. “We laten Mariahout niet stikken”, drukt hij zich krachtig uit. “Burgerparticipatie is belangrijk, en Mariahout is een geweldig voorbeeld van samenwerking en burgerparticipatie. Toch zal de raad beslissingen nemen door te kijken naar het grote geheel. Voorzieningen in Mariahout staan onder druk, maar het dorp met zijn dorpskracht staat nooit onder druk, want dat barst van de ambitie en perspectief en dat is voor Raad en College altijd een uitgangspunt om er samen uit te komen.”