Een scout leert verbinding maken met andere groepen via de zender.
Een scout leert verbinding maken met andere groepen via de zender.

Scouting bereikt met eigen Jota-toren 23 groepen in Nederland

Algemeen

Beek en Donk – Afgelopen weekend nam Scouting Beek en Donk deel aan JOTA-JOTI, een jaarlijks internationaal scoutingevenement. In Nederland nemen ongeveer 260 groepen deel, waar Scouting Beek en Donk er één van is. Tijdens het weekend ontmoeten scouts uit verschillende landen en regio’s elkaar via de amateurradio en het internet.

Enkele weken geleden zijn de Rasa’s (15 t/m 18 jaar) en Pivo’s (vanaf 18 jaar) al begonnen met de voorbereidingen op het weekend: het bouwen van een JOTA-toren. Dit jaar is het gelukt om een toren van ongeveer 15 meter hoogte te bouwen. Met het toevoegen van de antenne, kwam de punt van de toren op ongeveer 20 meter hoogte uit.

Het JOTA-JOTI weekend
Vrijdagavond 15 oktober om 22.00 uur was het zo ver. JOTA-JOTI werd afgetrapt met een openingsuitzending, waarna de lijnen werden geopend en scoutinggroepen wereldwijd contact konden leggen. JOTA-JOTI staat voor Jamboree On The Air (via de amateurradio) en Jamboree On The Internet (via een chatnetwerk). De Rasa’s en Pivo’s zijn het hele weekend online actief geweest. Op de zaterdagochtend hebben de Welpen (7 t/m 11 jaar) een JOTA-JOTI introductie gekregen en op de zaterdagmiddag zijn nog enkele Scouts (11 t/m 15 jaar) langsgekomen. ’s Avonds zijn bij de scouting vijf lokale scoutinggroepen op bezoek geweest die veelal een wedstrijd met diverse opdrachten deden. Daarnaast zijn de Rasa’s en Pivo’s zelf nog bij drie groepen in Gemert, Uden en Helmond op bezoek geweest. De leden vinden het leuk om te zien hoe het er zo’n weekend bij een andere groep aan toe gaat.

Scouting Beek en Donk heeft tijdens het weekend via de 2 meter-band (FM) contact gelegd met 23 verschillende scoutinggroepen verspreid over heel Nederland. De langst afgelegde afstand was 181 kilometer en het langste contact duurde ongeveer vier uur. Naast het contact via de amateurradio, hebben enkele leden ook contacten gelegd via ScoutLink, het internationale chatnetwerk voor scouts.

Hét goede doel van Jan Linders voor 2021
Wie zaterdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur bij de Jan Linders in Beek en Donk boodschappen heeft gedaan, is ook een groep leden van de scouting tegengekomen. Na de verbouwing van de Jan Linders, waren nog diverse producten op voorraad die niet in het nieuwe assortiment zijn opgenomen. Deze producten zijn verdeeld over goodiebags die door leden van de scouting zijn verkocht.

Dit jaar is de scouting namelijk hét doel van de Jan Linders. Naast de goodiebag-actie, heeft de vereniging afgelopen jaar een bijdrage gekregen van de verkoop van paasstollen en in een bepaalde week een bijdrage van verkochte Korengoud raster- en kruimelvlaaien.

Afbeelding
Afbeelding