Afbeelding

En toen bestond de kerk ineens 175 jaar

Algemeen

Aarle-Rixtel - Robert Sax krijgt het patent op de door hem uitgevonden saxofoon. De planeet Neptunus wordt ontdekt. Lodewijk Napoleon Bonaparte overlijdt. Dit gebeurde allemaal 175 jaar geleden, in 1846. Ook het jaar waarin de Onze-Lieve-Vrouw-kerk in Aarle-Rixtel voor het eerst de deuren opende.

Voor iedereen in Aarle-Rixtel is de kerk aan de Dorpsstraat de enige kerk die ze kennen van het dorp. Niet zo verwonderlijk als daar al sinds 1846 diensten worden gehouden. Maar wat velen wellicht niet weten is dat de Onze-Lieve-Vrouw-kerk de derde kerk van Aarle is. Waar nu het protestantskerkhof ligt, aan de Laarweg, heeft heel lang een kerk gestaan. Eerst voor de katholieken, maar vanaf 1648 moest deze worden afgegeven aan de protestanten. De katholieken werden verbannen naar een door henzelf gebouwde schuurkerk (de tweede kerk van Aarle dus) die stond achter het huidige pand van Welten aan de Dorpsstraat. In 1843 werd pastoor Johannes van Asten benoemd in Aarle en hem werd een nieuwe kerk te bouwen. Als locatie werd gekozen een weiland tegenover de toenmalige schuurkerk. De kosten van de bouw van de kerk: 38.000 gulden. De hele bevolking hielp mee en met hulp van subsidies van de overheid kon de kerk gebouwd worden. Op 20 oktober 1846 vond de inzegening plaats.

175 jaar later is de kerk niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Aarle-Rixtel. Wel zijn er her en der in de afgelopen jaren nog zaken veranderd. Zo had de kerk eigenlijk een rechte spits, maar deze werd tijdens het pastoraat van pastoor De Beer (1892-1920) vervangen door de nu zo bekende open koepel. Pastoor Koenen (1922 - 1952) zorgde ervoor dat de kerk werd verbreed met de twee zijbeuken. Ook het interieur van de kerk heeft in de loop der tijd enkele veranderingen ondergaan, maar pronkstukken uit de begintijd, zoals de preekstoel, biechtstoelen en het beroemde smitsorgel zijn duidelijk zichtbaar. Maar bijvoorbeeld de beschildering rond het priesterkoor verdween in 1954 achter een verflaag, alleen de afbeeldingen van de de Heilige Drie-eenheid en twee flankerende engelen bleven gehandhaafd. Die zijn nu nog altijd zichtbaar op het plafond, boven het hoofdaltaar. Wie meer wil weten over de historie van de kerk kan de tentoonstelling bezoeken die in de kerk is ingericht. 

De parochie laat het jubileum niet ongemerkt voorbijgaan. De komende weken zullen er diverse activiteiten zijn:

- Zondag 31 oktober: 10.00 uur plechtige viering, voorganger bisschop Gerard de Korte, parochieel dames en herenkoor, afvaardiging van het gilde Onze Lieve Vrouw, en Sint Margaretha en het koper sextet van Harmonie De Goede Hoop.
- Zondag 31 oktober: 15.00 uur orgelconcert door Rob Rassaerts, solisten Margot Pagels en Yolanda Vos.
- Zondag 7 november: 9.30 uur viering met medewerking van Gemengd Koor De Klokkengieters.
- Zondag 7 november 14.00 uur schildersessie door Marianne Driesen en Ria Nooijen.
- Zondag 21 november of zondag 28 november om 15.00 uur concert.

Op al deze zondagen is de kerk open voor bezichtiging van de tentoonstelling: 175 jaar Onze-Lieve-Vrouw-Kerk Aarle- Rixtel van 10.30 uur tot en met 16.30 uur.