Afbeelding
Foto: Marcel vd Kerkhof (BD)

Gek van glaskunst

Human Interest

Thea de Jong uit Aarle-Rixtel is gek van glaskunst. Ze ontvangt fotograaf en redacteur van DeMooiLaarbeekKrant in haar riante atelier. Na de koffie met zelf gebakken kruidenkoek, brandt Thea los. Thea is een gezellig persoon, naast gek van glaskunst, ook een uitstekend vertelster. Kortom ideaal ‘slachtoffer’ voor deze rubriek. MooiLaarbeekKrant, wat wil je nog meer?

Thea de Jong is van oorsprong klassenassistente in het Speciaal Onderwijs. Werkte in die hoedanigheid jarenlang met kinderen met een beperking. Werkt nu als vrijwilligster een dag in de week bij Snoeperij Jantje. Bleef daardoor, na haar onderwijstijd, toch in contact met zulke kinderen. “Ze hebben nog steeds een warm plekje in mijn hart”, zegt Thea.

Het atelier
Het atelier achter haar woning, is groot, ruim en licht. “Zoiets heb ik ook wel nodig”, zegt Thea. “Glas is een transparant materiaal. Gekleurd glas wordt mooier van het licht dat er doorheen valt. Ze demonstreert dat met een prachtige blauwe, glazen korenbloem.” In de voorgevel van het atelier zijn twee enorme deuren verwerkt, afkomstig uit de voormalige kapel van Mariëngaarde. De ontbrekende glaasjes heeft Thea aangevuld, zodat het bijzondere, oorspronkelijke ontwerp behouden bleef. Het atelier is volledig uitgerust met de gereedschappen die nodig zijn. “Glas is niet alleen mooi, maar ook gevaarlijk”, zegt Thea. “Je kunt je aan glassplinters snijden en inademen van soldeerdamp is ook niet gezond.. Vandaar de afzuiging.”

Het begin
“Ik ben altijd wel iemand geweest die uit het niets, iets moois kan maken”, lacht Thea. “Ik werk graag met dingen uit de natuur, bloemen, eikels, bladeren. Bloemschikken vind ik ook leuk en wol vilten. Veel inspiratie vind ik in de jaargetijden. Zo’n dertig jaar geleden kwam glaskunst op mijn pad”, zo gaat Thea verder. “Mooi lampje gezien, of zoiets. Ik zag er een uitdaging in om dat ook te kunnen maken. Mijn eerste werkstuk waren twee madeliefjes. Ik heb ze nog binnen hangen. Jarenlang heb ik allerlei cursussen gevolgd om me te ontwikkelen tot de perfectioniste die ik nu ben. Het liefst werk ik met een eigen ontwerp. Soms krijg ik een opdracht om iets te restaureren. Ik werk hoofdzakelijk met twee technieken: tiffany en glas in lood.”

Het allerleukste
“Maar,… het allerleukste zijn toch vaak de cursussen die ik hier geef in groepjes van vijf. Waarom zou ik alle kennis en vaardigheden die ik in de loop der jaren heb ontwikkeld voor mezelf houden?”, zegt ze gedreven.” Ik mag dan wel gek zijn van glaskunst, ik zie het ook als een opdracht om anderen zo gek te krijgen! Het geeft mij een enorme voldoening als een cursist binnenkomt met de woorden: ‘Heel mooi Thea, maar… zoiets kan ik niet maken. Dat lukt me nooit!’ Als ik dan diezelfde cursist naar huis zie gaan met het eerste werkstuk en zo’n ‘big smile’ op het gezicht. Ja dan, dan geniet ik met volle teugen. Zie je wel! In ieder mens schuilt toch een kunstenaar.”

Diagnose
Een leven zonder glaskunst kan Thea zich niet meer voorstellen. Werken aan een werkstuk prikkelt de fantasie, is ontspannend, uitdagend en… heilzaam. “Kom je hier met koppijn binnen? Je gaat met een fris hoofd naar buiten”, lacht Thea.

De keiharde diagnose van DeMooiLaarbeekKrant: Thea is op een super leuke manier gek van haar hobby. Verder stelt DeMooiLaarbeekKrant met genoegen vast, dat deze chronische aandoening bij Thea, een besmettelijke variant is, die over kan springen van mens op mens.