Iris van Duijnhoven en Anouk van Eindhoven
Iris van Duijnhoven en Anouk van Eindhoven

Regie op dementie breidt uit naar regio Laarbeek

Algemeen

Laarbeek - Dementie gaat enorm toenemen in de komende jaren. 53 Procent van de mantelzorgers voelt zich belast of (zwaar) overbelast, en dat moet verbeteren.

Gemiddeld wonen ouderen met dementie namelijk nog zo’n zes jaar thuis. De vraag is: hoe kun je nog zo aangenaam mogelijk léven met dementie? Wie regelt voor jou zaken, als je dat zelf niet meer kunt? Dan komt het toch vaak neer op de kinderen. Precies twee jaar geleden is initiatiefneemster Hilma van Slooten gestart met het platform ‘Regie op Dementie’. Zelf ervaringsdeskundige toen eind 2017 haar beide ouders dementie bleken te hebben. Ze heeft met haar zus veel moeten regelen (op 200 km afstand). Op internet vond ze niet één praktisch stappenplan. Er was veel informatie beschikbaar bij allerlei verschillende kanalen, maar geen logisch overzicht. Ook miste ze de positieve insteek dat het leven niet voorbij is, als je dementie hebt.

Vanuit de passie om andere kinderen deze zoektocht te besparen, heeft ze de sociale onderneming ‘Regie op Dementie’ opgericht en regio Haarlem in kaart gebracht. Veel waardering en meer dan 10.000 unieke bezoekers laten zien dat ze in een behoefte voorziet. Vanuit de ambitie om steeds meer regio’s in Nederland in kaart te brengen, is het tijd om uit te breiden. Iris van Duijnhoven, verbindingscoach dagbeleving bij Landgoed Grootenhout en Anouk van Eijndhoven zijn de nieuwe regiopartners. Trots zijn ze om als eerste uit te breiden in de regio Laarbeek (Laarbeek, Helmond, Veghel, Sint-Oedenrode).

Regie op Dementie biedt een duidelijke levenslijn met drie fasen van dementie. Op één plek informatie naar organisaties en mogelijkheden in twee regio’s: Haarlem en Laarbeek. Daarin staan meer dan 200 praktische tips wat er wél kan. Handig gesorteerd in zes categorieën van ‘dagelijks functioneren’, ‘gezond leven’, ‘persoonlijke administratie’, ‘kwaliteit van leven’, ‘mentale gezondheid’ en ‘wonen’. Dit allemaal om in jouw regio te vinden wat je nodig hebt om positief om te gaan met dementie. Verder staan in de blogberichten veel ervaringstips.

Iris van Duijnhoven: “Vanuit mijn werk heb ik dagelijks veel contact met mantelzorgers, en dit is wat zij missen! Een overkoepelend platform met zes categorieën waar alles makkelijk te vinden is in onze regio Laarbeek.“ Het vernieuwde platform www.regieopdementie.nl werd gelanceerd op dinsdag 26 oktober 2021.