Afbeelding
Foto:

Reactie burgemeester op brief Stichting Teugelders van Ganzendonck

Algemeen

Laarbeek - Vorige week las u in DeMooiLaarbeekKrant een artikel met de de kop ‘Geeft Prins Luuk XLVIII zijn sleutel terug aan de burgemeester?’, waarbij de Stichting Teugelders van Ganzendonck een kopie ontving van een brief. Deze brief stuurde zij door naar burgemeester Frank van der Meijden met de vraag of hij hierop wilde reageren. Dat laat Van der Meijden zich geen twee keer vragen, en onderstaand leest u de reactie van de burgemeester terug. 

Geachte heer Wijfje,

Uw schrijven de dato 11 oktober heb ik in goede orde ontvangen en daagt mij uit om er op te reageren. Ik ben enigszins confuus door de strekking van uw brief. Het doet me deugd te constateren dat u adept bent van tradities en ceremoniële plichtplegingen. Echter uit uw brief durf ik te constateren dat u niet geheel op de hoogte bent van de esoterische leerstellingen van carnaval.

Wellicht dat enige nadere duiding van de situatie wat helderheid kan verschaffen in het blijkbaar vertroebelde beeld dat u heeft. 

De betreffende Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Luuk XLVIII is weliswaar voor het merendeel van het jaar ingezetene van Knotsenburg, edoch kunnen we niet anders dan constateren dat hij voor vertier en vermaak een regelmatig verblijf in Ganzendonck prefereert. Ik complimenteer de carnavalsvereniging De Teugelders van Ganzendock dan ook met hun uitverkiezing om voor de eretitel van over hun eigen grenzen heen te stappen; chapeau!

Uw aanname dat er ter plaatse een gebrek aan geschikte kandidaten is, kan ik enkel naar het Rijk der Fabelen verwijzen.

U kenschetst het betreffende individu als ‘hoogheid’ en ‘zijne doorluchtigheid’ en dat hij ‘een zeer gerespecteerd en uitermate geliefde volksheld’ is. Waarde amice; wij weten deze Prinselijke Hoogheid wél op waarde te schatten en schrijven zijn titel met een hoofdletter en volledig; Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Luuk XLVIII. Dat is de eerbied en het respect dat deze Prins verdiend heeft in mijn gemeente. 

Ik heb op 22 februari 2020 met vertrouwen de sleutel van Ganzendonck ter hand gesteld aan Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Luuk XLVIII. Dit met vertrouwen in de wijze waarop hij Ganzendonck kon regeren en vertrouwen in het feit dat hij aan het einde van zijn regeerperiode de sleutel weer over kon dragen aan mij om vervolgens door te kunnen geven aan Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Luuk XLIX. Dat is de traditie, waarvan u zegt een volger van te zijn. Ik houd de traditie graag in ere en kan daarom niet anders dan de sleutel vorderen.

Ik wil de kwestie niet flegmatiek noemen, maar onderken dat een periode van twee jaar ongehoord en schandelijk lang is. Derhalve kan ik niet anders dan daarvoor een betamelijke straf opleggen aan Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Luuk XLVIII. Een genoegdoening in de vorm van Oersoep voor het bestuur van de Teugelders van Ganzendonck en de Raad van Elf lijkt me zeker op zijn plaats. 

Waarde collega: ik ga er vanuit dat u de op schrift gestelde voorschriften boven de ongeschreven voorschriften plaatst en er voor zorgt dat Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Luuk XLVIII de sleutel zonder weerstand en onverwijld aan mij ter hand zal stellen. Mocht dat nodig zijn, dan zal ik niet schromen om de sleutel met mijn hoeders en beschermers te ontbieden. Hiervoor heb ik vanuit oeroude traditie gildes operationeel ter beschikking.

De burgemeester van Laarbeek,
Frank van der Meijden