Afbeelding
Foto: Martin Prick

Schoolproject maakt schrijfster in Tamara wakker

Human Interest

Lieshout - Tamara Wagner (27), student onderwijsassistente aan het ROC ter Aa in Helmond, kreeg de taak om een verhaal voor haar stagegroep te schrijven. Deze opdracht taalontwikkeling mondde uit in het boekje ‘Lizzy, de kletsende poes van groep acht. Mee op schoolkamp’. De belevenissen van poes Lizzy werden voor Tamara ook een bijzonder avontuur.

Terwijl inspiratiebron kat Miepje behoedzaam door de tuin dwaalt, doet Tamara enthousiast haar verhaal. “We kregen de opdracht om een verhaal te schrijven voor onze stageklas”, legt Tamara uit. “Aangezien ik nogal perfectionistisch ben en er veel eisen aan de opdracht zaten begon ik op tijd. Door Miepjes rare streken had ik inspiratie genoeg en uiteindelijk nog tijd over om het verhaal langer te maken.” Tamara genoot met volle teugen toen ze het verhaal aan ‘haar’ groep zes kon voordragen. “De kinderen waren dolenthousiast”, lacht Tamara. “Met stemmetjes en voordragen maakte ik het verhaal interactief en ik heb ook illustraties laten zien.” De leerlingen hingen aan haar lippen toen ze het verhaal vertelde en daarom bedacht ze dat het leuk zou zijn als ze het verhaal als afscheidscadeautje kon meegeven. “Op Google vond ik verschillende manieren waarop ik het verhaal kon afdrukken”, vertelt Tamara “Via forums las ik dat je verhalen ook naar uitgevers kon sturen en dat Boekscout een goede uitgeverij was.” Nadat Tamara haar teksten had ingestuurd verwachtte ze er niet veel van, tot ze tot haar verbazing bericht kreeg dat Boekscout haar boek wilde uitgeven.

Van lezer naar schrijver
Voor Tamara werd het uitgeven van het boek een bijzonder avontuur, waarin ze zelf mocht aangeven hoe haar eerste boek eruit zou gaan zien. De illustraties maakte ze zelf. “Voor mij is lezen altijd een hobby geweest”, zegt de schrijfster. “Door te lezen word je meegenomen naar een andere wereld.” Tamara denkt dat een boek je in een moeilijke periodes kan helpen die tijd door te komen. Bijvoorbeeld jongeren die eenzaam zijn door corona zouden veel aan lezen kunnen hebben. Tamara heeft de smaak van schrijven in ieder geval helemaal te pakken en heeft haar zinnen nu gezet op een young adults boek. “Mensen die al een stukje gelezen hebben zijn erg enthousiast”, vertelt Tamara. “Daarnaast ziet de uitgever uitbreiding van de ‘Lizzy-reeks’ wel zitten.” Daarom staat het stukje ‘mee op schoolkamp’ los van de titel. De sprekende kat kan nog veel meer avonturen beleven. “Het is belangrijk dat je leest, je moet er vrolijk van worden”, lacht ze. “En bij mijn verhaal over Lizzy zeiden de gezichtjes van de kinderen genoeg.”