Joost van den Nieuwenhof
Joost van den Nieuwenhof

Minder doorverwijzingen naar Spoedeisende Hulp

Algemeen

Laarbeek - Vaak komen patiënten met een zorgvraag in de avond- en weekenduren op de Spoedeisende Hulp terecht. Het gevolg? Een gebrek aan beschikbare ziekenhuisbedden en onnodige ambulanceritten. Mede daardoor werkt Huisartsenpost Helmond sinds 2019 intensief samen met verpleegkundigen van het Verpleeg Technisch Team (VTT-team). Met SEH-arts Susanne Wagenaar en huisarts Joost van den Nieuwenhof wordt teruggekeken. Zijn er door deze samenwerking daadwerkelijk mínder doorverwijzingen richting de Spoedeisende Hulp? 

Het VTT is een team van specialistische wijkverpleegkundigen. Zij zijn er om patiënten zo goed mogelijk te helpen bij complexere zorgvragen én om zorgverleners te ontlasten. Door vergrijzing, een tekort aan personeel, groei in kwetsbare, complexe doelgroepen en corona, is een verandering in de zorg ook drastisch nodig. Susanne Wagenaar vertelt: “Voorheen merkten we dat er veel patiënten bij ons kwamen met een zorgprobleem, terwijl wij er zijn voor medische problemen die niet kunnen wachten. Nu verpleegkundigen van het VTT-team eerst checken of het om een zorg- of medisch probleem gaat, zien we minder doorverwijzingen én voorkomen we onnodige spoedopnames.” 

De inzet van het VTT-team verlicht niet alleen de druk op de Spoedeisende Hulp. “Voor de patiënt is het vaak ook comfortabeler om thuis een verpleegkundige te zien. Soms denken patiënten dat de Spoedeisende Hulp hun enige optie is, maar dat is niet zo. Een verpleegkundige kan namelijk vaak ook goed helpen én zowel de patiënt als de familie geruststellen.”

Iedereen kan helpen
“Als zorgprofessional willen we iedereen altijd helpen”, benadrukt Joost van den Nieuwenhof. “Maar we willen patiënten en omgeving bewust maken van het volgende: iedereen moet zich afvragen of het om een spoedgeval óf om een zorgvraag gaat. Mijn tip is dan ook om juist overdag contact op te nemen met je eigen huisarts. Ik ken mijn patiënten goed. Sommigen hoef ik maar aan te kijken om te weten wat er speelt. Het is belangrijk dat mensen inzien dat de Spoedeisende Hulp bedoeld is voor zaken die níet kunnen wachten. Bij alle andere vragen, kun je veel beter bij je vertrouwde huisarts terecht. Als mensen zich daar bewust van zijn, zal de druk op de Spoedeisende Hulp nog minder worden.”

Twijfel je welke zorg je nodig hebt? Hieronder een overzicht:

  • Levensbedreigende situatie? Bel meteen 112.
  • Spoedeisende situatie? Zoals hartklachten, een wond die gehecht moet worden of ander ernstig letsel? Bel in de avond, nacht en in het weekend naar de huisartsenpost. Op alle andere momenten bel je je eigen huisarts.
  • Twijfel je of je diréct zorg nodig hebt? Check dan de website Moetiknaardedokter.nl. Of download de app op je telefoon, zodat je de check altijd snel en gemakkelijk kunt doen. 
Susanne Wagenaar.