Afbeelding
Foto: Martin Prick

Onthulling bankje Setkání; een plaats om te ontmoeten

Kunst & Cultuur

Beek en Donk - Het bankje ontworpen door Lucie Bolecková staat precies op de grens van Beek én Donk. Vroeger heerste er rivaliteit tussen de Beekse en Donkse helft van het dorp. Het kunstwerk wil een metafoor zijn voor het accepteren van en in gesprek komen met mensen, die niet tot je eigen kring behoren. Deze corona-tijd zorgt er toch al voor dat mensen minder met elkaar in contact komen.

“Je hoort verschillende verhalen over mensen, die uit een ander land komen en moeilijk worden geaccepteerd in hun nieuwe vaderland”, vertelt Lucie. Meteen benadrukt ze, dat ze persoonlijk heel goed is geïntegreerd in haar nieuwe woonplaats en dat ze alleen maar medewerking heeft ondervonden. “Toen ik op zoek was naar een plaats voor dit bankje, heb ik bij verschillende gemeenten aangeklopt, maar in mijn eigen dorp kreeg ik meteen een positieve reactie.”

Divers
Vader, moeder, opa en nog enkele familieleden en kennissen waren aanwezig om toe te zien hoe Lucie samen met wethouder Monika Slaets de plaquette onthulde, waarop staat vereeuwigd, dat het bankje door Lucie is ontworpen. De vorm van de bank wil mensen uitnodigen om met elkaar in gesprek te komen. “Niet naast elkaar, want dan zie je elkaar niet, ook niet tegenover elkaar want dat kan confronterend werken. Deze vorm heeft voldoende afstand om jezelf te zijn en is voldoende uitnodigend om in gesprek te gaan als beiden dat willen.” Wethouder Slaets vertelt, dat het college het belangrijk vindt om werk van Beek en Donkse kunstenaars een kans te geven. “De gedachte van ontmoeten en met elkaar praten door verschillende culturen is een prima uitgangspunt voor de bevolking van Laarbeek, die steeds meer divers wordt.”

Duurzaam
Vanuit haar opleiding aan kunstacademie Sint Joost in Den Bosch als interieurvormgever heeft Lucie beton gekozen als haar materiaal om het eindwerkstuk te maken. Een bankje van beton zou in eerste instantie erg kil en koel overkomen. Daarom kwam ze op het idee haar ontwerp te maken van duurzaam materiaal, en om de organische vorm te benadrukken koos ze voor een geprinte bank. Het hout voor de zitting is restmateriaal van hardhout. “Mijn idee was om het materiaal anders te laten overkomen. De meeste mensen denken niet aan gezelligheid als ze aan afvalhout en beton denken.” Het bankje is door een klein bedrijf geprint en het is meteen een primeur voor Beek en Donk, want dit is de eerste bank die door dit bedrijf is geprint. Lucie wil graag aan de slag op het gebied van interieurvormgeving, maar dan met het accent op duurzaamheid. Veel vormgevers doen dat al en een bekende naam hier in de omgeving is dan natuurlijk Piet-Hein Eek uit Eindhoven.

Gesprek
Lucie komt uit de stad Liberretz in Noord-Tsjechië en is al bij twaalf jaar in Nederland. Ze voelt zich erg welkom in ons land. “Dat kwam vooral door de gesprekken die ik voerde met Nederlanders. Vandaar wil ik het bankje ook zien als een plaats, waar mensen elkaar leren kennen.” Het naam van het bankje staat op een kleine plaquette: Setkání, dat ‘ontmoeting’ betekent. “Ik zou het dan ook supermooi vinden als mensen, die hier langs komen met elkaar in gesprek raken, zittend op mijn bank.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding