Tonny van Alem won met de Scotch Fancy Bont Intensief.
Tonny van Alem won met de Scotch Fancy Bont Intensief. Foto: Martin Prick

Een kleurige tentoonstelling bij Van de Burgt

Algemeen

Beek en Donk - Voorzitter Tom Gruijters is maar wat trots op zijn Vogelvereniging Laarbeek, dat er zo’n prachtige tentoonstelling kan worden gerealiseerd door veel enthousiaste leden van diverse vogelverenigingen uit de omtrek. In zaal Van de Burgt in Beek en Donk waren afgelopen weekend liefst 550 vogels te bewonderen. Het zijn inzendingen van leden van Kanexo uit Deurne, De Kleurkanarie uit Eindhoven, Helmonds Kleur uit Helmond en natuurlijk Vogelvereniging Laarbeek. 

De officiële kringkampioenschappen, die dit jaar door Laarbeek worden georganiseerd kennen veel winnaars. In een dik boekwerk staan alle verschillende vogelsoorten genoemd. Het begint met de kleurkanaries, een naam die voor een leek nog wel te begrijpen valt. Net zoals een botanicus begint te praten over de Latijnse namen van planten, heeft een vogelliefhebber het over een Lipochroom mozaïek geel type 1 bijvoorbeeld. Het Bondskruis, dat op deze tentoonstelling slechts éénmaal wordt uitgereikt was voor Laarbekenaar Tonny van Alem. Hij won met een hele ranke vogel namelijk de Scotch Fancy Bont Intensief. De vogelvereniging timmert flink aan de weg, getuige de eerste plaats als het gaat over de punten voor de beste 15 vogels per vereniging. Laarbeek prijkt hier bovenaan, gevolgd door Kanexo, De Kleurkanarie en Helmonds Kleur.

Prijzen
“Het houden van vogels is een hele mooie hobby”, zo vertelt Tom Gruijters, “Elke vogel in zijn soort is uniek en wij zorgen erg goed voor de vogels, zodat we ermee voor de dag kunnen komen op de tentoonstelling.” Keurmeesters geven elke vogel een aantal punten, zodat daarna de beste prestaties kunnen worden beloond met een onderscheiding. De beestjes moeten aan allerlei voorwaarden voldoen, die specifiek zijn voor de soort. Af en toe worden de regels wel eens wat verbogen door een prijsbeluste liefhebber. Tom: “Op een gegeven moment was er een vogelliefhebber die met Melanine zwart geel intensief, een ras kleurkanaries, probeerde een prijs te winnen. Zijn kanarie was perfect, maar had één minpuntje: pootjes van deze kanaries dienen zo zwart mogelijk te zijn, maar zijn kanarie had één witte poot. Hij had met verf de witte poot in kleur aangepast aan de andere in de hoop dat de keurmeester erin zou tuinen. Deze bestelde echter aan de bar een jonge jenever en bracht met een in de jonge klare gedoopt wattenstaafje, het schijnbare zwarte pootje weer terug in de oorspronkelijke kleur. Verder maakte hij er geen woorden aan vuil.” Zo wordt er natuurlijk wel geprobeerd om de prijzen toch in de wacht te slepen, maar de meesten gaan gelukkig met correct verkregen kleurresultaten naar de tentoonstelling.

Kring
Tom vindt de club van vogelliefhebbers altijd reuze gezellig en ze propageren de mooie hobby. Toch slaat ook het spook van de vergrijzing hier toe en hoopt de club op jonge aanwas. Op het moment is er ook een vrouwelijk lid, iets wat niet veel voorkomt in dit soort verenigingen. De kring waartoe Laarbeek behoort omvat ook nog vogelvereniging De Bastaarden uit Nuenen, maar zij hebben dit jaar geen vogels tentoongesteld in Beek en Donk. Binnenkort wordt de kring waarschijnlijk uitgebreid met een zesde vereniging en wel Zang en Kleur uit Asten.