Afbeelding

‘Met meer vrouwen wordt het echt beter en leuker’

Politiek

Laarbeek - In de Laarbeekse gemeenteraad zitten slechts twee vrouwen, op een aantal van negentien raadsleden. Ook in de commissies is het aandeel vrouwen beperkt. Daar moet verandering in komen, vindt een tiental Laarbeekse vrouwen die politiek actief zijn. “Met meer vrouwen wordt het echt beter en leuker.”

De een laat haar stem horen in achterban-vergaderingen, een ander zit in het bestuur van de partij. En dan heb je ook vrouwen die in een raadscommissie, de gemeenteraad of het college van burgemeester en wethouders zitten. Van elke partij in de gemeenteraad zijn er twee vrouwen aanwezig. Het doel is om meer vrouwelijke aanwas te krijgen in de Laarbeekse politiek. “Zoals het nu is, is het geen afspiegeling van de maatschappij”, trapt Linda Strijbosch (PvdA) af. “Vrouwen kijken anders naar vraagstukken dan mannen. Maar het is moeilijk om aan mensen te komen die zich willen inzetten voor de politiek. Het wordt toch nog altijd gezien als een mannencultuur en dan is het lastig om die ene vrouw eruit te pikken”, geeft Nicole Otten (De Werkgroep) aan.

Volgens het tiental hoeft het niet per se te betekenen dat het veel tijd kost als je je politiek wil inzetten. Op achterban-vergaderingen kun je volgens hen ook al je stem laten gelden, je hoeft niet direct raadslid of commissie lid te worden. “Op alle niveaus kun je iets betekenen.” 

De vrouwen stellen dat er nog altijd veel vooroordelen zijn als het gaat om vrouwen en politiek. Nicole Otten: “Wij moeten meer laten zien dan mannen dat we er verstand van hebben. ‘Hoe doe je dat toch, naast je gezin, werk en kinderen’. Dat wordt nooit tegen een man gezegd. Dat is in de hele maatschappij zo, dus ook in de politiek.”

Het wil volgens de vrouwen niet zeggen dat zij die in de raad zitten, zich niet welkom voelen in Laarbeek. “In Laarbeek is de cultuur wat dat betreft wel goed. Ik voel met gelijk tussen de mannen”, geeft Otten aan. Dat er wel een gebrek is aan het aantal vrouwen, dat stemt het tiental niet blij. “Mensen associeren politiek toch vaak met Den Haag. Maar hier is het een hele andere arena. Het gaat om je eigen leefomgeving, je kinderen. je kunt hier echts iets betekenen”, aldus Romana dos Ramos (CDA).

Om te proberen meer vrouwen actief te krijgen in de lokale politiek, wordt op 18 januari een informele bijeenkomst georganiseerd voor vrouwen, in een kroeg in Laarbeek. “Alles kan dan besproken worden, kom eens buurten”, roepen de vrouwen op. 

Afbeelding