D'n Tesnuzzik
D'n Tesnuzzik

Wie helpt mee de geschiedenis van Beek en Donk te beschrijven?

Algemeen

Beek en Donk - Vier keer per jaar valt ie in de bus bij ruim 450 abonnees, D’n Tesnuzzik, een tijdschrift met artikelen over geschiedenis, archeologie, heemkunde, genealogie en dialect met één gemene deler: alle verhalen hebben betrekking op Beek en Donk. “We willen het Beek en Donkse erfgoed bewaren, in de ruimste zin van het woord”, vertelt Martin Philipsen die in 1980 begon met het tijdschrift en nog altijd in de redactie zit. 

D’n Tesnuzzik heeft natuurlijk nauwe banden met heemkundekring De Lange Vonder, maar is wel zelfstandig. “Daar is toen bewust voor gekozen, om het abonnement los te koppelen van het lidmaatschap van de heemkunde. Je hoeft niet per se lid te zijn van de club, maar toch geïnteresseerd zijn in historische verhalen van Beek en Donk. We versturen elk kwartaal D’n Tesnuzzik naar verschillende landen over de hele wereld. Mensen uit Beek en Donk die elders zijn gaan wonen willen toch een bepaalde binding houden met het dorp.” 

Bart van den Eijnde bewaakt het redactionele proces van het tijdschrift. “Mensen die artikelen schrijven, schrijven vooral over wat ze zelf interessant vinden, die onderwerpen zijn heel erg breed.” Samen met Ria Duitsman en Pas Hamelijnck vormen Bart en Martin de redactie. “De kunst is om voldoende kopij bij elkaar te krijgen, het gaat om een stuk onderzoek naar het verleden.” Zo verscheen er dit jaar een artikel dat er al in 1942 problemen waren bij de Beekse brug. Het verleden en heden komen zo mooi samen. Het verhaal was van de hand van Frans Leenders, ook een van de grote initiators en schrijvers van D’n Tesnuzzik. Helaas overleed Frans dit jaar. “Frans deed heel veel onderzoek en schreef veel. Kasteel Eikenlust was zijn specialiteit.” 

Om de toekomst van het blad te waarborgen hopen Martin en Bart dat er mensen zijn die interesse hebben om mee te gaan schrijven in D’n Tesnuzzik. “Na hun 45ste gaan mensen achterom kijken. Dan ontstaat er meer interesse voor het verleden. we hopen dat er mensen zijn die denken: ‘Ik wil wat aan geschiedenis gaan doen.’ We kunnen zeker wel twee nieuwe mensen gebruiken die hun bijdrage hier aan willen geven.” 

Wie interesse heeft, kan contact opnemen via info@delangevonder.nl