Afbeelding

Seniorenvereninging Beek en Donk houdt kunstlezing over Picasso

Kunst & Cultuur

Beek en Donk - Dr. Ger Jacobs neemt u mee naar het Parijs uit de tijd van Picasso in een vertellende lezing, voorzien van veel afbeeldingen van schilderijen, in de omgeving van het Moulin Rouge en Montmartre. De lezing wordt gehouden op donderdag 18 november om 14.00 uur in het Ontmoetingscentrum, uiteraard met in achtneming van de dan geldende coronaregels. 

In oktober 1902 ging Pablo Picasso voor de derde keer zonder veel hoop van Barcelona naar Parijs. Daar aangekomen trok hij in bij de dichter Max Jacob op diens kamertje aan de Boulevard Voltaire. Ze waren samen zo arm dat ze een eenpersoonsbed moesten delen. Hij was toen verplicht ‘s nachts te werken omdat Jacob overdag in een textielfabriek werkte en het bed dus ’s nachts nodig had. Zelf sliep hij dan overdag. Ze hadden in 1903 nauwelijks geld voor brood of verwarming. Dus verdwenen er stapels schetsen, tekeningen etc. van Picasso, in de stinkende potkachel. Hij stelde zijn schilderijen tentoon in de winkel van een matrassenmaker voor een gemiddelde prijs van 10 francs, maar hij verkocht er niet één. 

71 jaar later werd in New York zijn doek ‘Buste voor het venster’ geveild voor 375.000 dollar. Toen al een kolossaal bedrag, maar in geen enkele verhouding met zijn laatst verkochte werk voor een prijs van 86.000.000 dollar. Dat juist Picasso’s Parijse periode zo gewild is bij musea en verzamelaars komt waarschijnlijk omdat de veelal in blauw en roze geschilderde taferelen in de arme wijk Montmartre van melancholieke, rondreizende zigeuners en circusartiesten tot de verbeelding spreken. In tegenstelling tot de romantische taferelen die in die tijd populair zijn. Hij schildert daar de echte wereld zoals hij die ziet. 

De kosten voor leden van de Seniorenenverenigingen in Laarbeek bedragen €5,00 en voor niet leden €6,50. Dit is inclusief een kopje koffie of thee. U bent van harte welkom op 18 november in het Ontmoetingscentrum.