Van links naar rechts: Hilma van Slooten, Iris van Duijnhoven, Anouk van Eijndhoven.
Van links naar rechts: Hilma van Slooten, Iris van Duijnhoven, Anouk van Eijndhoven. Foto: Marie-Christine van Lieshout

Website ‘Regie op Dementie’ overzichtelijke regionale informatiebron

Medisch & Gezondheid

Lieshout - Iris van Duijnhoven en Anouk van Eijndhoven presenteerden samen met Hilma van Slooten een website met als doel om naasten gemakkelijker informatie op het gebied van dementie te kunnen laten vinden. 

“Opeens was mijn moeder zoek”, vertelt ervaringsdeskundige en bedenkster van ‘Regie op Dementie’ Hilma van Slooten. “Ze woonde samen met mijn vader die slecht ter been was. Het werd een crisismoment met een gealarmeerde politie en huisarts.” Uiteindelijk bleken zowel moeder als vader dementie te hebben en zo stonden Hilma en haar zus voor de zware taak om voor beide ouders te zorgen. Hoe begeleid je je ouders met dementie het beste en waar kun je als mantelzorger informatie halen? Dat was in de regio niet makkelijk. “Instanties zijn vaak verkokerd en er waren geen heldere stappenplannen”, zegt Hilma, die uiteindelijk vanuit marketing sociaal ondernemer werd. “In 2019 ben ik mijn ervaringen gaan gebruiken om anderen te helpen. Ik maakte in Haarlem een website waarop je als mantelzorger informatie in jouw regio kunt vinden, waarmee je geliefden op een positieve manier kunt helpen.” Is er een vermoeden van dementie? Woont de patiënt thuis of is er al sprake van verzorgd wonen? Op de website vind je links die ‘De Levenslijn’ volgen en die per levensfase waarin de patiënt zich bevindt informatie geven.

Laarbeekse website van ‘Regie op Dementie’
Verpleegkundige en toegepast gerontoloog Iris van Duijnhoven merkte in contacten met mantelzorgers de vele vragen op. “Er is best veel hulp en informatie rondom dementie beschikbaar” vertelt Iris, “maar je moet het maar weten te vinden!” De website ‘Regie op Dementie’ van Hilma was een prima voorbeeld van hoe het in de regio Laarbeek ook moest kunnen. Samen met vriendin Anouk van Eijndhoven, die als relatiebeheerder van een verzekeraar en zorg-intercedent een frisse blik op het plan had, creëerde Iris de regio Laarbeek op de website van Hilma. De twee oorspronkelijk Mariahoutse twintigers geven aan dat de regio Laarbeek ook Helmond, Veghel en St. Oedenrode afdekt; Laarbeek is hiervan het middelpunt. Als je op de website de regio Laarbeek kiest, kom je links op zes verschillende terreinen tegen: dagelijks functioneren, gezond leven, persoonlijke administratie, kwaliteit van leven, mentale gezondheid en wonen. Anouk en Iris zijn regiomanagers Laarbeek bij ‘Regie op Dementie’ en hebben geprobeerd alle instanties die nuttig zijn voor mantelzorgers op de website te verzamelen. Mochten er zaken ontbreken of niet kloppen dan kan contact opgenomen worden. De twee regiomanagers hopen dat deze website een steuntje in de rug is voor mantelzorgers van mensen met dementie.

Geïnteresseerd? Neem een kijkje op www.regieopdementie.nl.