Afbeelding

Mediawijs is ook wijs

Onderwijs

Mariahout - Op de Bernadetteschool in Mariahout is groep 6/7a in de Week van de Mediawijsheid een stuk mediawijzer mogen worden. Via het aanbod van Mediamasters konden alle leerlingen in de klas hun wijze hersenpan laten kraken over bekende media-obstakels en mediakansen. 

Zo werd het begrip ‘phishing’ van inhoud voorzien en is er nagedacht wat privacy op het www eigenlijk inhoudt. Informatievaardigheden kwamen voorbij en daarmee werd ook het zoekgedrag op het internet verder ontwikkeld. Een derde voorbeeld van het mediawijzer worden kwam tot uiting toen alle kinderen ontdekten dat reclame op meerdere manieren terugkomt in de media. Het was even schrikken toen ze ontdekten dat ze zelf ook aan sluikreclame doen!

Al die mediawijsheid werd gegoten in een soort van game. Die game is uiteindelijk afgesloten met een puntenaantal weergegeven in bits. Deze game werd door meerdere scholen over het land gespeeld. Om het competitie-element net wat groter te maken kwam er dus ook een eindstand om de hoek kijken. De 7.745e plek voor groep 6/7a doet niet af aan datgene wat ze hebben geleerd. Wederom een stukje mediawijzer geworden: ‘Laat ik ook thuis maar wat afspraken maken over mijn schermtijd.’ Een prima gevolg van deze week.