De Kop van Aarle. Helemaal bovenin het gebied zijn plannen voor een horecagedeelte.
De Kop van Aarle. Helemaal bovenin het gebied zijn plannen voor een horecagedeelte.

Horeca op de Kop van Aarle: ‘met respect voor de beleving van de natuur’

Algemeen

Aarle-Rixtel – Een horecagelegenheid op de Kop van Aarle. Er wordt al lang gesproken over een horeca-initiatief op het stuk land dat omzoomt wordt door de oude Zuid-Willemsvaart en de nieuwe omleiding van het kanaal. Geen grootschalig horecapaviljoen, maar wel een gelegenheid die levensvatbaar is, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, de natuur beleven en educatie geeft over het gebied.

Vastgoedondernemer Robert Hellings is initiatiefnemer van een haalbaarheidsstudie naar horeca op de Kop van Aarle. Woensdagavond lichtte hij de commissie ruimtelijk domein in over zijn plannen. “Het moet wel een levensvatbaar horeca-concept worden. We gaan voor de langere termijn. Dit kan zijn van daghoreca tot beperkte avondhoreca, die exacte indeling is nog niet bekend”, legde hij de commissieleden uit. “Dit doe je samen in overleg met de horecaondernemer. Maar in coronatijd is het lastig om horecaondernemers mee te laten denken over iets wat pas over een paar jaar realiseerbaar is.”

Het idee nu is om op de Kop van Aarle een horecagelegenheid te bouwen, waar water en recreatie een belangrijk onderdeel gaan vormen. Vanuit deze gelegenheid moet via een ‘Gulden pad’ het natuurgebied van Het gulden land ingelopen kunnen worden.

Commissieleden waren bezorgd over de grote van het hele horeca-concept en hoe dit staat in verhouding met het behouden van de natuur ‘waar al veel geld voor is uitgetrokken’ aldus Wim van Dijk (PNL). Linda Engels-Strijbosch (PvdA) vroeg zich af of de horeca bedoeld is voor grote groepen of kleinschaliger. “Geen grote groepen. We willen respect houden voor de beleving van de natuur en het gaat niet om verkeersaantrekkende initiatieven”, hield Robert Hellings de commissieleden voor. “Wel zal het om meer gaan dan alleen een bakje koffie of gebak.”

Parkeren en de verkeersbewegingen die de horeca zal aantrekken, vormt een heet hangijzer. Er zal een parkeerplek (achter het kampje) komen en ook wil men parkeren organiseren bij Tuincentrum de Heikant. “We willen mensen triggeren om vanuit drie/vier verschillende parkeerplekken wandelend het gebied in te trekken”, aldus Hellings. Bas van Sinten (ABL): “We moeten voorkomen dat het daar een rondrijdend circus gaat worden.” Van Dijk vroeg zich nog af in hoeverre het idee wel levensvatbaar is. “Mensen die daar van de natuur willen genieten, nemen meestal een rugzakje mee met boterhammen en een thermoskan en gaan genieten op een bankje.”

De commissieleden gaan overleggen met hun achterban en bij een volgende raads- of commissievergadering zal verder besproken worden in hoeverre het initiatief door kan gaan.