Het afscheid nemende koor.
Het afscheid nemende koor. Foto: Martin Prick

Koor Sint Michael moet helaas stoppen

Algemeen

Beek en Donk - “Na lang nadenken, wikken en wegen, moeten wij jullie helaas mededelen dat het Michaelkoor na 56 jaar gaat stoppen”, zo schrijft de bestuurscommissie bestaande uit Gerda Koorman en Tiny van Hoof aan alle leden van het koor van de Parochie Zalige pater Eustachius van Lieshout. 

Drie leden worden op de valreep gehuldigd. Harrie Verbakel is 60 jaar lid geweest, Zus van Heinsbergen 55 jaar en Gerda Koorman 25 jaar. Het koor ontstond in 1965. Jan Engels, toen pastor in de parochie Sint Michael heeft er sterk voor geijverd om een dames- èn een herenkoor op te richten. Tiny van Hoof: “De taken tussen die koren waren duidelijk. Voor de mis op zondag tekende het herenkoor, af en toe aangevuld met dames. De uitvaarts- en huwelijksmissen werden verzorgd door de dames, want de heren moesten door de week vaak werken. Behalve deze parochiale missen verzorgde het koor ook elke drie weken een dienst in De Regt, vaak nog in het oude gebouw, waarin op de eerste verdieping een kapel was ingericht. Ook hier vergezeld van Jan Engels, die de mis voorging. Er werden ook korendagen georganiseerd, waarbij andere koren werden uitgenodigd om te komen zingen. Deze korendagen werden meestal gehouden in zaal Van de Burgt. Er werden ook regelmatig missen verzorgd in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Er werden fietstochten georganiseerd, die heel gezellig verliepen en uitstapjes, soms naar het buitenland. De reis naar Frankrijk was legendarisch en er wordt door de leden met veel plezier op teruggekeken.”

Huldiging
Op den duur kwamen er problemen met het vinden van een organist, gezondheidsproblemen van leden en in het algemeen de leeftijd van de leden. Echter, het trouwe repetitiebezoek van vroeger is tot op het laatst gebleven. Op maandagavond werd er in de parochiezaal gerepeteerd. Er is ook een poging ondernomen om één koor te vormen met het Leonarduskoor, maar dat is op niets uitgelopen. Zondag 21 november is het Sint Caeciliafeest. Deze gelegenheid is door het koor aangegrepen om officieel te stoppen. De dienst van 21 november in de Beekse kerk wordt echter wel verzorgd door het Donkse koor. Naast pastoor Geoffrey de Jong is oprichter van het koor Jan Engels medecelebrant. Aan het einde van de mis maken de koorleden van Donk hun plaatsen vrij, zodat de in de kerk aanwezige leden van het Michaelkoor vóór de Donkse zangers plaats kunnen nemen. Onder leiding van dirigent Hans Kempe van Sint Michael zingen ze gezamenlijk het slotlied. Na afloop ontvangen de drie jubilarissen van het Beekse koor een boeket bloemen, uitgereikt door pastoor De Jong. De oudste jubilaris Harrie Verbakel is op 23-jarige leeftijd begonnen met zijn zangcarrière en zichtbaar in zijn nopjes met de huldiging.

Het koor in vroegere dagen
Huldiging Gerda Koorman
Huldiging Harrie Verbakel
Harrie Verbakel
Huldiging Zus van Heinsbergen
Gerda Koorman
Harrie Verbakel
Afbeelding
V.l.n.r: Harrie Verbakel, Zus van Heinsbergen, Jan Engels, Gerda Koorman.
Gezamenlijk slotlied
Zus van Heinsbergen
Afbeelding