Prins Luuk XLIX van Ganzendonck.
Prins Luuk XLIX van Ganzendonck. Foto: De Teugelders

Dave van de Burgt Prins Luuk XLIX

Activiteiten & Evenementen

Beek en Donk - Wie zwaait de scepter over Ganzendonck in het carnavalsseizoen 21/22? Dat was de grote vraag. Zaterdag werd het op de alternatieve locatie in De Dorpstuin bekend. Dave van de Burgt, samen met zijn prinses Chantal Besseling staat dit jaar aan het roer bij De Teugelders.

Het is de middag na de avond ervoor. Aan een tafel in de Dorpstuin zit Prins Luuk XLIX met kleine oogjes. De nieuwe prins van Ganzendonck wordt vergezeld door zijn twee adjudanten. De een heeft het wat zwaarder dan de ander deze middag: op tafel twee glazen cola en een biertje. Het geeft aan dat het trio zich de avond ervoor goed heeft laten welgevallen. 

De prinsenbekendmaking was vanwege de coronamaatregels verplaatst naar De Dorpstuin. Daar was de dag ervoor de grote onthulling. Hoewel groot? In het Beek en Donkse zoemde de naam van Dave van de Burgt als nieuwe prins wel heel veel rond. “Het best bewaarde geheim van Laarbeek”, lacht Dave daar zelf over deze zondagmiddag. Dave is al jaren hét gezicht van Café-Zaal van de Burgt aan het Heuvelplein. Een plek waar tijdens carnaval veel mensen zich vermaken en Dave hard moet werken met die dagen. Nu zal Dave vooral aan de andere kant van de bar te vinden zijn. “Ik stond al veel voor de bar met carnaval”, lacht hij wederom. “ Het is met carnaval vooral heel veel regelen. En ik heb een heel goed team, daar hoef ik me niet druk over te maken.”

Van twijfel om ‘ja’ te zeggen op het verzoek om prins te worden van Ganzendonck was dan ook geen sprake. “Normaal vragen ze de prins al voor de zomer. Mij vroegen ze vijf weken geleden. Ik had nooit verwacht dat ze me zouden vragen, maar ik zei direct ‘natuurlijk, gaan we doen’.” 

Corona zal vermoedelijk ook dit jaar een rol van betekenis spelen. Maar daar laat Dave zich niet door weerhouden. “De nieuwe prinsen van Aarle-Rixtel en Lieshout waren gisteren ook hier. We hebben al afgesproken dat als niet veel mag, dat we dan met vier platte karren door de dorpen gaan rijden en er dan zo een feest van gaan maken.” 

Terug naar de tafel waaraan we zitten. Nog altijd twee cola en een biertje. Toen Dave ‘ja’ zei tegen het prinsschap was ook meteen het lot van zijn adjudanten Hanneke van Oss en Mark Claassen bezegeld. “Met Hanneke heb ik al jaren een bindende afspraak dat als ik prins word, zij mijn adjudant moet zijn. Marc was mijn getuige bij de boerenbruiloft, ook met hem had ik die afspraak.” En met welk motto gaat prins Luuk XLIX het carnavalsjaar in? “Euhhh, ja dat is een goede. Ganzendonck, sprookje...” Adjudant Marc weet het ook niet helemaal precies. “Gisteren heb je het nog voorgelezen.” Op haar telefoon vindt Hanneke na even zoeken het antwoord. “Carnaval in Ganzendonck, ‘t skonste sprookje van ‘t jaor.” 

Twee cola en een biertje. Een van de frisdranken is in handen van de prins. “Ik kan geen twee dagen achter elkaar drinken”, verduidelijkt hij maar even. Marc: “Vandaar dat we dit jaar carnaval ook vieren op zaterdag en maandag.” Er wordt hard gelachen aan tafel. Het eerste hoofdstuk van een mooi Beek en Donks sprookje is geschreven.