Afbeelding

Kids 4 Greatness in groep 7/8 van OBS Het Klokhuis

Onderwijs

Beek en Donk - Op OBS Het Klokhuis gaan ze voor ‘ieder kind in zijn kracht’. Dat betekent dat ze steeds kijken naar wat de kinderen op school nodig hebben om zich te blijven ontwikkelen. 

In gesprek met ouders zagen ze bij een aantal kinderen de behoefte ontstaan op een andere manier te leren en informatie te ontvangen. Samen zijn ze op zoek gegaan naar een manier waarop ze alle kinderen vanuit intrinsieke motivatie kunnen laten leren. Een zoektocht waarbij ze Margareth Maduro hebben ingeschakeld. Speciaal voor hun schreef ze het programma ‘Kids 4 Greatness’, een project waarin kinderen vaardigheden als probleemoplossend vermogen, creatief denken, samenwerken en ondernemen oefenen. Daarnaast leren kinderen ook te reflecteren en om te gaan met teleurstellingen. En bovenal maken kinderen kennis met ‘greatness’: ieders persoonlijke en unieke superkracht die groter en sterker kan worden naarmate je het inzet ten gunste van een ander. 

Pleun en Guusje uit groep 7/8 C vertellen erover: “We bedachten in een groepje wat we konden doen om de wijk te verbeteren of iets te doen voor een ander.” Guusje gaat met haar groepje een spelletjesmiddag organiseren in het bejaardenhuis. Pleun wilde eigenlijk een rommelmarkt houden, maar heeft geleerd dat dit niet haalbaar was. Daarom gaat zij met haar groepje nu pakketjes maken voor oudere mensen uit het bejaardenhuis. Guusje vertelt dat ze positieve dingen geleerd heeft over zichzelf, zoals “je hoeft niet alles te weten en er zijn altijd verschillende oplossingen mogelijk (6+3=9 maar 4+5 is ook 9)”. Pleun geeft aan geleerd te hebben dat je door mensen te helpen positiviteit doorgeeft, het werkt aanstekelijk! 

De leerkrachten hebben tijdens deze weken groepjes kinderen gezien die helemaal opgaan in het project vanuit hun kracht en eigen ideeën. Kinderen leren te zien hoe je ‘groots’ kunt zijn, ook in de kleinste vorm. Aan leerkrachten dan ook de uitnodiging om op een andere manier naar het onderwijs te kijken. Dat valt niet mee, maar door samen te werken (met ouders) leren ook zij elke dag. De uitdaging ligt in het loslaten van bepaalde methodieken en ruimte te geven aan het creatieve proces. Een mooi leerproces voor jong en oud!